Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Att tala om illegala invandrare är nedlåtande"

Från 2013
Passkontroll
Bild: Yle

I USA ska flera medier sluta använda begreppet illegal invandrare eftersom det anses nedlåtande. Inrikesministeriet i Finland tycker däremot att begreppet är bra.

Diskussionen om begreppet illegala invandrare tog ny fart när den amerikanska nyhetsbyrån AP meddelade att de inte längre ska använda det. Flera andra medier, bland annat New York Times ska följa exemplet.

Också inom EU är frågan aktuell. EU-kommissionären Cecilia Malmström, som ansvarar för invandringsfrågor, har försökt rensa ut termen från all EU-byråkrati.

Marcus Floman vid tidskriften Ny Tid har länge rapporterat om invandringsfrågor och han tycker att termen illegal invandrare är kränkande och att man i stället borde tala om papperslösa. Särskilt i USA, men också i många delar av Europa, lever många som papperslösa.

- Det är som ordet zigenare. För femton år sedan beslöt redaktionerna i Finland att börja tala om romer för att ordet zigenare var nedlåtande. I dag är det ingen som tycker att ordet romer är konstigt.

Redan år 1975 rekommenderade FN:s generalförsamling att man inte ska tala om illegala invandrare. I Finland är termen trots det i bruk.

Överinspektör Riikka Asa vid Migrationsverket uppger att man vid inrikesministeriet har fastslagit att man uttryckligen ska tala om illegala invandrare och illegal invandring. Personligen tycker Asa att termen är problematisk.

- Till exempel människor som har smugglats in i ett land kan inte påverka sin rättsliga status.

I USA förhandlar partierna om en stor invandringsreform, som är tänkt att ge de elva miljoner papperslösa som bor i landet permanenta uppehållstillstånd.

Diskussion om artikeln