Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Staden vill inte att vem som helst spelar golf i Tali

Från 2013
Finnish masters, 2011
Bildtext Helsingfors golfklubb har 1336 medlemmar, varav 1019 var aktiva 2012.
Bild: YLE

Den slutna golfklubben Helsingfors golfklubb rf hyr golfbanan vid Tali gård av Helsingfors stad och därför anser politiker att golfbanan borde vara öppen för allmänheten.

Golfklubbens slutna verksamhet väckte het debatt i stadsfullmäktige i Helsingfors i slutet av november. Fullmäktige tog då ställning till ett lån på 240 000 euro till golfklubben.

I samband med beslutet om lånet gjorde De grönas Mari Holopainen en kläm om att staden ska utreda om golfbanan kan öppnas för allmänheten. Och det har staden eller Idrottsverket nu gjort.

Handicapgränsen strängare än normalt

Idrottsverket konstaterar i utlåtandet att golfbanan ligger rätt centralt i en stadsmiljö, vilket gör att man måste garantera säkerheten för dem som rör sig i närheten. Därmed måste de som spelar golf på banan hålla en viss nivå.

Verket skriver också att handicapgränsen för herrar ligger på 30 och för damer på 36. Herrgränsen kan ses som strängare än vad som normalt är i bruk.

Golfklubben har också fått kritik för att det är för dyrt för icke-medlemmar att spela där. Men Idrottsverket konstaterar att prislappen på 70 euro för en runda är i linje med övriga golfbanors. För icke-medlemar är banan stängd måndagar-torsdagar mellan kl.14 och 18. Under övriga tider får också icke-medlemmar spela där.

Avgiften för att gå med i golfklubben är 5 000 euro plus en medlemsavgift på 390 euro och en säsongsavgift på 500 euro.

Staden konstaterar också att det i sista hand är golfklubben som avgör vem som får spela på deras bana.