Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

”Jag hade kommit lättare undan om jag druckit konjak i ett jaktlag”

Från 2013
Uppdaterad 16.04.2013 15:49.
Bildtext Salolainen, Bettina, Salmèn
Bild: Yle/Hedvig Jakobsson

Veteranpolitikern och ministern Pertti Salolainen och författaren Leif Salmén har träffats många gånger under årens lopp, främst i politiska sammanhang där Salmén har grillat Salolainen om hur landet skall styras. Med sin skarpa tunga och sylvassa hjärna har Salmén ställt många politiker mot väggen. Med sin lugna och trygga utstrålning och sina välmotiverade och sakliga svar har Salolainen alltid gett ett starkt motstånd.

Salolainen är en man som brinner för det han tror på - nu senast röt han till om vargbeståndet. Olaglig jakt, tjuvskyttar som förgiftar vargar och jakt i skydd av mörkret gör honom ursinnig.

Laglig vargjakt har han förståelse för, men ingen vet egentligen hur stort vargbeståndet är. Vargpropagandan har skrämt många och det är förståeligt, säger Salolainen. Många har blivit så rädda för vargarna att de inte vågar skicka sina barn till skolan.

- Ändå förorsakar fästingar, hundar och älgar allvarligare skador för människorna än vargarna, säger han. På hundra år har ingen varg anfallit en människa.

Salolainen vill ha förnuft i vargjakten. Man kan inte fälla en ledarvarg utan att förstå konsekvenserna av det. Resten av flocken blir förvirrad och börjar bete sig som ett gäng okynniga ungar.
Enligt Salolainen finns det endast 130 individer kvar, för ett par år sedan fanns det ännu 250 stycken.

Pertti Salolainen har ofta kännt sig ensam i Samlingspartiet, i naturfrågor. På frågan varför han inte hör till de Gröna, svarar Salolainen att de inte är så mycket bättre i det partiet heller. Där finns inte så många äkta naturskyddsmänniskor, utom minister Ville Niinistö som får höga poäng av Salolainen för att han vågar försvara naturen.

- Om jag hade hört till ett jaktlag och suttit och druckit konjak med de andra, skulle jag säkert ha haft det lättare i politiken, säger han. Men det passar inte mig, jag jagar bara med kameran.

Salolainen är en skicklig natur- och djurfotograf. Han rör sig utan vapen i naturen bland björnar och vargar, där han lärt sig att de vilda djuren hellre viker undan för människan än de anfaller.

Leif Salmén har just kommit ut med boken Den underjordiska moskén – på både svenska och finska. I sin bok försöker han klargöra begreppen runt eurokrisen och bankkriserna.

Salmén har alltid haft en vass penna och en vass tunga. Han gjorde karriär på Yle som utfrågare i valdebatter. Han anser att de ekonomiska frågorna som har anslutning till politiken inte är svåra att förstå.

- Många politiker tycker att det är viktigt att framställa de här frågorna som så svåra att folk inte ska förstå vad det egentligen gäller, säger han.

Han tycker att vissa människor vill framstå som experter, när de i själva verket bara vill driva sina egna intressen.

Leif Salmén har en stor allmän kunskap när det gäller politik och ekonomi. Bettina frågar hur mycket tid han sätter på att hålla sig taggad.

- Jag gör ingenting annat än läser och skriver, säger Salmén. Det har blivit min livsstil.

Leif Salmén irriterar sig ofta på idiotiska beslutsfattare, politisk inkompetens och ekonomisk analfabetism som enligt honom karaktäriserar ledarna inom eurozonen.

Vad anser Leif Salmén om Heidi Hautala-affären?

- Hon har begått ett brott. Man säger att det var ett misstag, men det var det inte. Det var ett skattebrott.

Salmén har ingen dragning tillbaka till åren som journalist. Han tycker att journalistiken inte har blivit bättre på de senaste tjugo åren. Det finns en tendens till fördumning i medieverkligheten.

- Nivån i finländsk journalistik är varierande. Vi har mycket slentrianjournalistik men vi har också många riktigt bra journalister i det här landet.

Programmet kan ses på Arenan efter sändningen.