Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Invandrare måste vänta oskäligt länge på arbetstillstånd

Från 2013
Uppdaterad 15.04.2013 16:54.
Stefan Skullbacka, Ulla-Maj Wideroos, Anna-Maja Henriksson på besök i Johanna Smiths växthus.
Bildtext Stefan Skullbacka, Ulla-Maj Wideroos och Anna-Maja Henriksson diskuterade växthusbranschens problem med Johanna Smith.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Justitieminister Anna-Maja Henriksson fick ta del av bland annat trädgårdsproducenternas spörsmål och problem när hon besökte Sydösterbotten på måndagen.

Besöket inleddes vid Smiths Garden i Yttermark. Johanna Smith anser att arbetskraftsinvandrarna kan få vänta oskäligt länge på sina uppehållstillstånd. Smiths Garden har nästan uteslutande utländsk arbetskraft och de vill gärna se att de anställda får sina tillstånd i tid.

Minister Henriksson diskuterade problem inom växthusnäringen

Programmet är inte längre tillgängligt

- En av våra arbetstagare lämnade in sina papper i september och fick svar först förra veckan. Det kan bli problem när de ska planera sin semester och så är det lite otryggt att vara utan papper, säger Johanna Smith.

När ärendet kommit så långt som till migrationsverket brukar det inte ta lång tid innan beslut fattas. Det är hos arbets- och näringscentralerna som det går långsamt och där behövs kanske mer resurser för att de ska kunna behandla ansökningarna i ett lite snabbare tempo, säger Smith.

Även om ärendet inte direkt hör till Anna-Maja Henrikssons bord, tycker ändå Johanna Smith att responsen var positiv och minister Henriksson lovade göra sitt bästa för att förbättra situationen.

- Vi ville ändå från trädgårdsproducenternas sida framföra våra åsikter och vad som kan vara problematiskt för oss, säger Johanna Smith.

Växthusodlare vill öppna nya torvtäkter

Trädgårdsodlarna hade också andra budskap till ministern. Bland annat vill de som använder biobränsle att nya torvtäkter ska öppnas. Tillgången är nu begränsad och de måste ta till utländsk träpellet i stället för inhemsk torv.

- I dagens läge börjar man komma så djupt i de befintliga torvtäkterna att den effektiva och bästa torven är borta så det finns ett behov av att öppna nya, säger Martin Westerberg, ordförande i ÖSP:s trädgårdsutskott.

Också behovet av en livsmedelsombudsman diskuterades under ministerbesöket. Henriksson tackade för hälsningarna från fältet och poängterade hur värdefullt det tär att få ta del av det som sker där.

- Sedan kan vi föra saker och ting vidare och se vad vi kan göra för att åstadkomma förbättringar för er också i framtiden, sade Henriksson.

Anna-Maja Henriksson besökte också gymnasiet i Närpes, Kristinestads näringslivscentral och vård- och omsorgscentral.