Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Jätteroligt att en snäll farbror kan vara edgy!”

Från 2013
Uppdaterad 16.04.2013 14:17.
Jonas Gardell
Bild: Lifeline entertainment

Jonas Gardell har några omtumlande år bakom sig. Den till stora delar verklighetsbaserade boktrilogin (den sista delen utkommer i höst) och tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar blev en enorm framgång.

- Ett helt folk har gråtit, skrattat och sörjt. Och det blev lite sorgligt och då drabbades jag av en oerhörd lust att få vara komiker igen, förklarar Gardell.

Sagt och gjort, några ståuppshower bokades in, främst för att Gardell skulle få tillfälle att testa nytt material. Men intresset för showerna blev så stort att det som ursprungligen skulle vara fem testföreställningar blev en turné med trettio föreställningar. Och denna vecka kommer turnén till Kulturhuset i Helsingfors.

- Hela föreställningen är byggd på min egen lust, lusten att möta publiken och få folk att skratta. Jag kan utlova nittio minuter väldigt roligt nyskrivet material.

Gardell är lite nervös för att Helsingforspubliken inte ska känna till referenserna.

- Ni ser väl inte så mycket svensk tv just i Helsingfors? Jag tänkte skämta lite om Darin och Magnus Uggla och några till som varit med i det svenska tv-programmet Så mycket bättre. Väldigt roliga grejer, men hänger ni med på den linjen? Jasså ni gör det? Vad bra!

Aldrig fylletweets

Jonas Gardell har inte enbart ägnat sig åt författarskap och komik de senaste åren, utan också blivit en av Sveriges aktivaste och mest hyllade twittrare. Just nu har han runt 180 000 följare på på twitter och 111 000 på facebook.

- Twitter har för första gången i mitt liv fått mig att skriva korta oneliners. Annars brukar ju de långa monologerna vara min grej, men nu kan jag vara rolig på bara 140 tecken.

I början av mars i år publicerade svenska Medieakademin en lista på de mest inflytelserika twittrarna i Sverige. Gardell toppade listan, och brädade därmed bland annat maken Mark Levengood och utrikesminister Carl Bildt. Detta beskriver han som ”vansinnigt skojigt”.

- I regel är jag rätt noga med det jag skriver, jag kastar till exempel aldrig iväg fylletweets. Jag försöker låta bli att vara för elak och inte trampa neråt. Men alltid emellanåt uppstår debatter om sådant jag skrivit. Och det är ju jätteroligt att en snäll farbror som jag kan anses vara edgy och kontroversiell! Jag blir hemskt glad varje gång någon tycker att jag gått över gränsen!

Trams och allvar

Att beskriva Gardell som en mångsysslare känns nästan lite futtigt. Han skriver bästsäljande böcker och hyllade tv-manus, ger slutsålda shower och debuterade dessutom nyligen som skådespelare i den svarta tv-serien Allt faller.

- Jag tycker om denna växelverkan. En tid efter Torka aldrig tårar undrade jag om jag skulle kunna göra någonting nytt alls, eftersom framgången var så monumental att den nästan slog mig till marken. Men att vara komiker igen och tramsa lite var ett utmärkt sätt att gå vidare.

Mest känd är kanske Gardell för sin förmåga att växla mellan det hysteriskt roliga och smärtsamt allvarliga. Han beskriver sig som en djupt inkonsekvent människa.

- Mark brukar säga att jag är en ekvation som inte går att lösa och den beskrivningen är jag ju förtjust i.

Gardell är fullt medveten om att han väcker känslor, men tar det hela med jämnmod.

- Jag tycker att folk respekterar mig för att jag säger vad jag tycker och står för vad jag är. Jag har sällan ångrat någonting jag skrivit eller sagt. Det respekterar folk, fastän de kanske inte håller med mig. Och så är jag är ju så vanvettigt gammal, vetdu, folk börjar vänja sig vid mig.

Jonas Gardell uppträder på Kulturhuset i Helsingfors torsdagen den 18.4 (och fyller 50 år i november).