Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En bättre korvkiosk skulle vara en början!

Från 2013
Uppdaterad 16.04.2013 14:16.
Matskribent Kenneth Nars
Bild: YLE/ Kim Wiik

Matskribenten och Esbobon Kenneth Nars tycker att hemkommunens restaurangutbud är ganska klent.

- De bättre restaurangerna är sällsynta. Jag själv äter sällan ute i Esbo, jag åker till Helsingfors eller tar mig längre ut i Väst- eller Östnyland.

Nars tror att det är pendlandet och shoppingcentren som är de främsta anledningarna till att få krögare vågar sig på att öppna finare restauranger.

- Köpkraften är ju stor i Esbo, men pendlingskulturen dominerar. Man bor i Esbo, men åker in till stan för att jobba, studera eller gå ut på kvällarna. Samtidigt är intresse för mat stort i Esbo, till exempel har man ju hakat på Restaurangdagen.

Bättre snabbmat en början

Man behöver inte nödvändigtvis gå så långt som till fine dining för att förbättra restaurangkulturen i Esbo, tycker Nars. Redan att börja erbjuda bättre snabbmat skulle vara ett steg i rätt riktning.

- Jag är säker på att köerna skulle ringla till en korvkiosk som erbjöd någonting annat än industriell korv i en holländsk semla. Mer omsorg och bättre ingredienser skulle uppskattas!

Nars påpekar också att det finns gott om fina lokaler i kommunen: trävillor, gamla caféer och segelföreningarnas anrika byggnader som ofta är öppna året om.

- Men det verkar som att krögarna går över där ribban är lägst. Bara öl- och ciderkranen rinner under sommarhalvåret är de nöjda.

Mera etnisk mångfald

Skulle då en matskribent som Nars kunna tänka sig att äta i ett köpcenter?

- Det finns ju restauranger som erbjuder lite bättre snabbmat i köpcenter, dem man kanske kunde kalla familjerestauranger. Men en fine dining-restaurang i ett köpcenter skulle vara ganska trist. Det skulle ju finnas mycker bättre lokaler i Esbo!

Framtiden ser dock ljus ut, tror Nars. Redan inom fem år kommer det att ha hänt mycket på matfronten.

- Jag förutspår en likadan utveckling som i Storstockholm, där invandrarnas matkulturer blir allt mer representerade. Esboborna kommer alltså att få annat än pizza och kebab.