Inkokt vit sparris
Det finns ingen annan grönsak som förknippas med våren såsom sparris. Vad du än gör, krångla inte till det, njut av sparrisen i sin renaste form.
Inkokt vit sparris
Mängd: 2 personer
Tillagningstid: 45 min, varav förberedelser 25 min
Ingredienser
- 1 bunt vit sparris - tjock
- 1.5 st citron - saften
- 30 gram (g) salt
- 10 gram (g) socker
- 40 gram (g) smör
- 1 st salsiccia - (färsk korv)
- 1 st schalottenlök
- 0.5 deciliter (dl) vitvinsvinäger - eller champagnevinäger
- 1 deciliter (dl) olivolja - eller smält smör
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
- 2 st bröd - torrt, smulorna
- 1 bunt gräslök
Instruktioner
Skala sparrisen noga runt om med en bygelskalare. Skär bort en bit av den grövsta änden om den är träig.
Koka upp vatten (helst i en sparriskokare/hög smalkastrull). Smaksätt med citronsaft, salt, socker och smör.
Koka sparrisen stående med knopparna uppåt tills sparrisen är genomkokt (genomskinlig), ca 10 min. Vattnet ska vara så högt på sparrisen att knopparna når just ovan vattenytan och ångkokas. Låt svalna något i lagen.
Blanda finhackad lök med vinäger och koka upp hastigt. Låt svalna och blanda med olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Snitta korven och ta ur färsen. Smula sönder färsen och stek knaprig i stekpanna i lite olja tillsammans med lite brödsmulor. Lägg den nykokta sparrisen på ett fat. Slå dressing över, toppa med salsiccia, gräslök och brödsmulor.