Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trakasserier i väktarbolag löstes genom att avskeda offret

Från 2013
Uppdaterad 17.04.2013 14:11.
Bildtext Den kvinnliga väktaren jobbade för Securitas i huvudstadsregionen i fyra månader.
Bild: YLE/Fred Wilén

En kvinna som jobbat som väktare i närbutiker i huvudstadsregionen har gång på gång fått höra av de som jobbade i butiken att hon inte duger som väktare för att hon är kvinna. Dessutom utsattes hon för sexuella trakasserier av en väktarkollega. Hon påtalade det här för sin arbetsgivare Securitas, som lovade att ta tag i problemen. Men ingenting förändrades och till sist löste Securitas det hela med att ge henne sparken.

- De anställda i butiken tvivlade på min kompetens att jobba som väktare. De skrattade åt mig och sade att de antagligen dör om någonting händer eftersom de måste stå ut med en kvinnlig väktare, berättar kvinnan som vill vara anonym.

Radio Vega Huvudstadsregionen: Securitas avskedade väktare som råkat ut för trakasserier

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt henne fanns det ändå inget i hennes agerande som väktare som motiverade den här nedsättande inställningen.

- Jag gjorde flera gripanden och grep bland annat snattare. Ändå uppfattades det som att jag inte räckte till.

"Som kvinna måste man bara stå ut"

Hon började jobba i september i fjol och jobbade till och med januari. I november då hon redan i några månader tvingats stå ut med nedsättande kommentarer förde hon saken på tal med sin arbetsgivare, men ingenting hände.

- I januari var jag fortfarande tvungen att jobba i samma butiker där jag trakasserades, trots att jag påtalade problemen redan i november, säger hon.

Hon jobbade i ett tiotal olika butiker och i omkring fem av dem ifrågasattes hon som väktare för att hon är kvinna.

Hon fick inte heller stöd av övriga kvinnliga väktare.

- De få kvinnliga väktare som jag pratade med tyckte att jag var dum som orkade klaga på det här. De ansåg att som kvinna i en mansdominerad bransch måste man bara stå ut med att inte tas på allvar.

Förutom de nedsättande kommentarerna upplevde hon lindriga sexuella trakasserier. En manlig kollega vidrörde henne på ett icke-önskvärt sätt och hon fick höra sexistiska skämt på jobbet.

Securitas fördömer osakligt beteende

I januari i år hade hon ett möte med Securitas där man skulle gå igenom det hon upplevt. Trodde hon. Istället uppgav Securitas överraskande att hon får sparken.
Varför vet hon inte. Hon har inte fått någon ordentlig förklaring till beslutet.

- Jag har varit i kontakt med en jurist som skickat en begäran om utredning men Securitas har inte svarat, vilket juristen betraktar som ovanligt. Får jag inget svar kan jag yrka på ersättning eller så går fallet till rätten.

Securitas personalchef Vesa Perkiö vill inte svara på Yle Huvudstadsregionens frågor. Istället skickar han ett mejl:

"Securitas godkänner inte trakasserier och osakligt beteende på arbetsplatsen. Enskilda arbetstagare kommenterar Securitas inte."

Läs också:
Pam: "Väktarbranchen är inte mer diskriminerande än andra"
Överinspektör Miko Lempinen: "Det är vanligt att kvinnor diskrimineras"