Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Koreografi för bilister

Från 2013
Uppdaterad 25.04.2013 14:30.
Espen Andre Kristoffersen, Niklas Adams och Runa Norheim
Bild: Yle/Monica Slotte

Runa Norheim är koreograf och performancekonstnär, Espen Andre Kristoffersen dokumentarist och filmproducent medan Niklas Adams beskriver sig som multiinstrumentalist och kompositör.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag spelar på det som råkar finnas runt omkring mig. Mera ser jag mig ändå som ett slags teaterregissör som samordnar olika element, berättar danske Niklas Adams.

Coreography for a Car är ett nytt och spännande projekt för alla tre och första gången de jobbar tillsammans.

- Att ta aktivt del av ett skeende är en ny upplevelse för mig som är van att vara den som betraktar, tillägger norrmannen Espen Andre Kristoffersen.

Slutprodukten ska bli ett ljudspår på 30 minuter med platsspecifika ljud och elektronisk musik. Ljudfilen kan invånarna sedan ladda ner och lyssna på i sin bilstereo. Vad är det då som gör detta till konst?

- Vi lägger ett slags extra lager över den verklighet som redan finns där, beskriver Runa Norheim som har norska rötter men idag är bosatt i Danmark.
Det kan ge nya insikter och upplevelser. Vi vill också undersöka vad en koreografi kan bestå av då det inte handlar om att betrakta en dansare som dansar.

Stipendiaterna jobbar med projektet i Ekenäs i april och maj.