Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Akne

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: YLE

Akne är en av våra vanligaste hudsjukdomar. Fyra av fem personer lider av akne. Akne, som är en inflammation av talgkörtlarna, kan förekomma av olika orsaker men beror till största del på förändringar i hormonbalansen.

Förr trodde man att akne berodde på dålig hygien eller på att man åt för mycket choklad, men det stämmer inte. Däremot finns nya teorier om att kosten trots allt spelar en viss roll vid uppkomsten av akne.

För behandling av akne finns det flera fungerande preparat och mediciner.

- Bland de receptfria är de bästa preparaten de som innehåller benzoylperoxid, säger hudläkare Carl Kyrklund. Exempel på dessa är Brevoxyl och Basiron och de finns att köpa på apoteket.

Den effektivaste medicinen mot akne heter isotretinoin (t.ex. Roaccutan). Nästan alla med akne blir helt botade av den. Det är en stark medicin som endast får skrivas ut av hudläkare. Även vissa p-piller kan hjälpa mot akne.

Min Morgon: Inslag: Akne - Spela upp på Arenan

För dem som fått ärr efter aknen finns det också hjälp att få. Man kan få bort de röda prickarna eller groparna i huden med exempelvis fraktionerad koldioxidlaser eller kemisk peeling. De röda prickarna försvinner dock också av sig själva med tiden.

Inslag: Tittarfrågor om akne - Spela upp på Arenan

Ur Min Morgon
Programvärdar: Eva Kela och Thomas Lundin
Produktion: Cityportal/YLE 2013

Pernilla Haglund
Läs mera om behandlingsalternativen vid akneDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan