Honung och småbarn
Honung är den bästa hostmedicinen för barn, men varför får den inte ges till barn under ett år?
Läs barnläkarens svar:
Honung kan innehålla sporer av bakterien Clostridium botulinum.
Clostridiumbakterierna förekommer i jordmånen. Det finns ett flertal clostridiumarter och gemensamt för flera av dem är att de producerar kraftiga toxiner.
Stelkrampsvaccinet skyddar oss mot infektioner förorsakade av Clostridium tetani (tetanus), men mot Clostridium botulinum finns inget förebyggande vaccin.
Clostridium botulinumbakterien kan ge symptom antingen om födan vi äter innehåller färdiga toxiner som producerats av bakterien (matförgiftning), eller om vi får i oss bakteriesporer som gör att bakterien kan börja föröka sig i tarmen och där frigöra toxiner.
Botulinumtoxin är ett nervgift som förlamar muskulaturen och kan vara livshotande.
Risken att bakterien får överhanden är större hos spädbarn vars tarmflora ännu inte är utvecklad. Tillståndet kallas spädbarnsbotulism.
Botulism är en ovanlig sjukdom. Enstaka epidemier med matförgiftning förorsakade av toxiner har förekommit, men motsvarande botulism som hos spädbarn, där själva bakterien koloniserar tarmen, förekommer inte hos större barn eller vuxna.
Botulinumbakteriens sporer kan förekomma i husdamm, men är relativt vanliga även i honung. Därför rekommenderar myndigheter i både Europa och USA att honung inte ges åt spädbarn.
Botulinumtoxinet används dock även i medicinskt syfte, vid olika neurologiska sjukdomar. Den kanske för allmänheten mest kända indikationen är olika varianter av skönhetskirurgi (Botox).
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.