Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Nageltrång

Från 2012
Uppdaterad 14.10.2013 22:57.
Nageltrång på ett pekfinger.
Bild: YLE/Jessica Edén

7-årig pojke har nageltrång på en stortå. Föräldrarna undrar hur det ska skötas och hurudan bedövning som ges om nageln måste opereras. De undrar också om risken för nageltrång är större om man klipper naglarna rakt av eller rundar dem i kanten.

Läs hudläkarens svar.

Nageltrång uppkommer om nageln börjar anta en U-form, så att nagelkanten på en tå eller ett finger viker sig nedåt och växer in i huden, där den förorsakar en infektion. Huden vid nagelkanten blir röd, svullen och öm. Ibland bildas det var.

Naglarna växer olika hos olika personer och en del får lättare nageltrång än andra. Personer som har benägenhet att få nageltrång ska helst klippa naglarna på tår och fingrar rakt av, utan att runda dem i kanterna. Om man klipper ner kanten är risken större att en liten ojämn bit av nageln blir kvar och börjar växa in i köttet.

Tillräckligt stora, luftiga skor minskar risken för nageltrång på tårna.

Om infektionen inte är värre än att huden vid nagelkanten är röd och svullen kan man försöka behandla nageltrånget hemma genom att hålla tån eller fingret i varmt vatten ca 20 minuter om dagen.

En smal bit bomull kan föras in under nageln för att lyfta upp nagelns kant och hindra den från att växa in i huden.

Om nagelkanten är ordentligt infekterad behövs en antibakteriell salva eller antibiotika i tablettform. Varblåsor kan behöva skäras upp och tömmas av sjukvårdspersonal.

Opererad stortånagel (t.v.) på nu vuxen man. Nageln operades i när patienten var i övre tonåren, efter att han i flera år haft svårt nagetrång, som infekterade tån och till slut förorsakade blodförgiftning.
Bildtext Opererad stortånagel (t.v.) på nu vuxen man. Nageln operades i när patienten var i övre tonåren, efter att han i flera år haft svårt nageltrång, som infekterade tån och till slut förorsakade blodförgiftning. Bild: Cathja Mörner
Bild: Cathja Mörner

Hos äldre personer börjar nageln ibland böja sig inåt tills den blir nästan rund. Nagelns kant kan då behöva skäras bort för att inte växa in i huden. I dessa fall skär man bort en smal bit av nageln, ända ner till nagelns rot och förstör det nagelämne som finns där. Efter ett dylikt ingrepp kommer den nagel som växer ut för alltid att vara lite smalare än förut.

På barn opererar man sällan nageltrång, eftersom naglarna ännu växer och sannolikheten är stor att problemet så småningom försvinner. Ibland kan man dock behöva skära bort den yttersta biten av nageln. Man lämnar då nagelämnet intakt och när nageln växer ut får den tillbaka sin ursprungliga form.

Innan man opererar en tånagel bedövas alla fyra huvudnerver som leder till tån, så att hela tån blir bedövad. På samma sätt gör man med fingrar om en fingernagel måste opereras.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan