Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Bältros och postherpetisk värk

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.

Äldre dam fick bältros för två år sedan och har fortfarande svår postherpetisk värk. Hon har blivit ordinerad 300 mg Lyrica per dygn, men tar numera bara halva dosen p.g.a. medicinens höga pris. Ibland när smärtan är svår tar hon en extra tablett, men tycker inte att den hjälper. Hon undrar om det finns någonting annat att göra.

Läs doktorns svar.

Lyrica (pregabalin) är en medicin som används mot nervvärk (neuralgi) och är alltså rätt medicin mot den postherpetiska värk som kan sitta i långt efter att de synliga symptomen på bältros har försvunnit.

Däremot är dosen på 150 mg om dagen för många patienter i underkant. Den kunde gott höjas till de 300 mg som läkaren ordinerat, eller ännu mera. Läkarordinationen ska alltid följas.

Att ta en enstaka tablett när värken är svår hjälper inte. Den större dosen måste tas under en längre tid för att han någon effekt.

Om stora doser pregabalin känns för betungande för plånboken kunde man försöka något av de äldre (och billigare) läkemedel som finns mot nervvärk och som också brukar vara effektiva. Till dem hör gabapentin (t.ex. Neurontin), amitriptylin (t.ex. Pertriptyl och Triptyl) och särskilt karbamazepin (t.ex. Neurotol och Tegretol).

På marknaden finns också ett relativt nytt plåster (Qutenza) som innehåller capsaicin, ett ämne som finns i t.ex chilipeppar och som sägs lindra postherpetisk smärta.

Stora doser B-vitamin kan också hjälpa mot postherpetisk värk. För att de ska ha effekt måste man överskrida den dos som rekommenderas i handköp och därför är det bra att fråga läkaren om hur stor dos som är lämplig.

Ibland kan akupunktur eller fysikaliska behandlingar vara till hjälp.

Vid bältros är det viktigt att komma under behandling så fort som möjligt, eftersom en tidigt insatt virusmedicin både dämpar den akuta infektionen och troligen minskar risken för postherpetisk värk.

Läs mera om bältros i Lilla läkarbokenDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan