Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Handla rätt vid trafikolyckor

Från 2012
Uppdaterad 26.06.2016 17:01.
bilolycka
Bild: iStock.com/http://svenska.yle.fi/webbdoktorn/index.php/4246_varmeslag_och_solsting

Vet du hur du ska bete dig om du kommer till platsen för en trafikolycka? Akutläkaren Tom Silfvast lär ut de få, men viktiga regler som finns.

Ställ din egen bil 10-20 meter före olycksplatsen (riktningen du kommit ifrån), gärna till hälften ute på körbanan, och med varningsljusen på. Sätt gärna ut en varningstriangel.

- Kolla om någon redan har ringt efter hjälp. Om inte:

- Se efter hur många människor som är skadade. Kontrollera om någon är fastklämd i en bil.

- Ring 112. Berätta var du är, hur många skadade som finns på platsen, gärna om de är vid medvetande eller inte, och om någon är fastklämd. Lägg inte på luren förrän den du pratar med ger lov.

- Flytta aldrig på en skadad om det inte finns en överhängande risk att t.ex. en bil börjar brinna eller att en människa som ligger på vägen blir påkörd. Om nacken eller ryggen är skadad kan du göra allvarlig skada.

- Placera dig aldrig mellan en person i framsätet och ratt eller instrumentpanel ifall krockkudden inte har utlösts. Krockkudden kan utlösas senare och förorsaka stor skada.

- Det enda du kan och ska göra är att kontrollera om det finns medvetslösa personer som sitter så att de inte kan andas.

Om huvudet har fallit ner så att hakan vilar mot bröstet – lyft försiktigt personens huvud så att ansiktet pekar rakt fram. Håll det i den ställningen tills hjälp anländer.

En hel del av dem som dör efter en trafikolycka gör det p.g.a. att de blir sittande med hakan mot bröstkorgen så att luftvägarna täpps till och de kvävs. Kvävning är den viktigaste dödsorsaken som du som förbipasserande kan förhindra.

medvetslös efter bilkrock
Bildtext Hjälp en medvetslös person att andas...
Bild: YLE/Jessica Edén
medvetslös efter bilkrock
Bildtext ... genom att försiktigt höja huvudet så att ansiktet tittar rakt fram.
Bild: YLE/Jessica Edén

Radiodoktorn: Handla rätt vid trafikolyckor

3:56

Lär dig lägga en medvetslös person i stabilt (framstupa) sidoläge.De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.