Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Fästingbett under graviditet

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

En väntande mamma har av sin hälsovårdare fått höra att om hon under sommaren får en fästing måste hon omedelbart få en antibiotikakur – också om fästingen inte suttit kvar länge och också om hon inte fått hudsymptom. Kvinnan brukar varje sommar ha några fästingar och skulle ogärna ta upprepade antibiotikakurer under graviditeten. Hon undrar om det räcker att hon tar en antibiotikakur när fästingsäsongen är över.

Läs infektionsläkarens svar.

Det här är en fråga som inte har något entydigt svar. Trots att man inte med säkerhet har kunnat påvisa att bakterien går genom moderkakan till fostret kan borreliainfektioner vara problematiska under graviditeter. Detta är orsaken till att man kan överväga en antibiotikakur efter varje fästing. Samtidigt är det förståeligt att den väntande mamman gärna vill undvika upprepade kurer.

I första hand skulle jag rekommendera att så långt som möjligt under graviditeten undvika att utsätta sig för fästingbett. I praktiken innebär det att så lite som möjligt röra sig i t.ex. högt gräs, att inte sitta eller ligga på gräs och att i naturen undvika sådana ställen där man lätt kommer i kontakt med undervegetation. Om man rör sig på dylika ställen, bör man använda långärmat på överkroppen och långa byxor och strumpor.

Eftersom risken att borreliasmittan överförs ökar när fästingen suttit kvar ett dygn är daglig inspektion av kroppen viktig. För att upptäcka fästingar på ryggen, på baksidan av benen och i nacken måste man ta hjälp av en annan person.

Om man vistas på områden där borrelia är endemisk, dvs. där det förekommer borrelia, skulle jag rekommendera antibiotika framför allt om man hittar en fästing som man kan misstänka att har suttit fast litet längre. Den är i så fall klart blodfylld och då är risken större att bakterien har flyttat över till människan.

Som antibiotikaval väljer man i första hand amoxicillin (Amorion, Amoxin etc).
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan