Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Lungklamydia

Från 2012
Uppdaterad 17.04.2013 13:53.
Doktorn checkar lungorna med stetoskop
Bild: www.photoama.com

Nicke von Weissenberg fick lungklamydia i armén. Det började med att han fick mycket hög feber, i en hel veckas tid låg febern mellan 40 och 42 grader. Han blev intagen på sjukhus och diagnostiserad med lungklamydia. Efter det följde en drygt tre veckor lång karantän.

Min morgon: Hur mår du?: Inslag: Husläkaren om lungklamydia - Spela upp på Arenan

- Könssjukdomen klamydia och lungklamydia hör till samma släkte. Klamydia är besvärligt på det sättet att det är jättesmå bakterier som har en förmåga att ta sig in i cellen och det gör att det är svårt för kroppen att komma åt bakterierna. Kroppen måste förstöra hela cellen för att komma åt klamydian, och det gör att den länge kan stanna kvar i kroppen, säger Min Morgons husläkare Robert Bergholm.

Min morgon: Hur mår du?: Inslag: Tittarfrågor om lungklamydia - Spela upp på Arenan

Behandlingen av lungklamydia kan vara lång och utdragen och det kan behövas en kombination av olika mediciner. Lungklamydia kan i sin tur förorsaka lunginflammation.

Nicke von Weissenberg var inlagd på sjukhus i en dryg månad och var konvalescent sex veckor efter det. Han blev dessutom resistent mot antibiotika efter behandlingen.

Hör mera om lungklamydia i det övre videoklippet. I det nedre klippet svarar också Robert Bergholm på tittarnas frågor.

Ur Min Morgon 27.2.2012
Programvärdar: Bettina Sågbom och Thomas Lundin
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.