Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Svinsköldkörtelhormon

Från 2012
Uppdaterad 02.05.2013 15:35.
gris
Bild: YLE

En olycklig svensk pappa, vars dotter har hypotyreos och mår dåligt av det tyroxin som fås på apotek, undrar om det i Finland finns läkare som kan skriva ut torkad svinsköldkörtel. I Sverige är det svårt att hitta läkare med licens att skriva ut preparatet.

Läs och hör vad våra läkare säger om hormonet:

Sköldkörteln producerar två viktiga hormoner: tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Hormonerna bildas av ett protein och fyra respektive tre jodatomer per hormonmolekyl.

Största delen av de hormoner som produceras är T4. Ute i kroppen omvandlas det mesta av T4 till T3, som är det hormon kroppen behöver och kan använda.

Den medicin för sköldkörtelunderproduktion som finns på apoteken innehåller tyroxin, dvs. T4. Hos de flesta patienter omvandlas tyroxinet utan problem till det tyronin som kroppen behöver.

En liten del av patienterna klarar dock inte av att omvandla tyroxinet. För dessa patienter finns alternativet liothyronin, dvs. T3 i medicinform.

Torkad svinsköldkörtel innehåller både T4 och T3, i naturlig form. I Sverige är efterfrågan på svinsköldkörtelpreparat (bl.a. Armour Thyroid) stor.

Också hos oss finns en del läkare som rekommenderar svinsköldkörtelhormon för vissa patienter. Många andra läkare är dock skeptiska.

- Svinsköldkörtelhormon (i praktiken oftast Armour Thyroid)är ingen vedertagen behandling av hypotyreos. Det finns inte en enda publicerad undersökningen gällande svinhormonets effekter, säger Camilla Schalin-Jäntti, specialist i endokrinologi.

- Preparatet är dyrt och orent och halterna av sköldkörtelhormon kan variera kraftigt. Behandling leder de facto lätt till för höga T3V-halter hos patienten.

- Ifall en patient trots justering av tyroxindosen inte börjar må bättre kan man eventuellt försöka en kombinationsbehandling med liothyronin (T3), säger Schalin-Jäntti.

Webbdoktorn: Svinsköldkörtelhormon

10:31

I Ljudklippet här intill hör du Otto Lindberg och Jessica Edén diskutera svinsköldkörtelpreparat med Karin Munsterhjelm, en av de läkare som använt preparatet i sitt arbete.

Om den svenska pappan fick hjälp? Ja, tack vare en annan lyssnare hittade vi en finländsk läkare som tog sig an hans dotter.

Läs mera om hypotyreos
Läs om vad blodproven betyder

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan