Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Reflux och heshet

Från 2011
Uppdaterad 30.04.2013 22:06.
öppen mun
Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä

Kan halsbränna påverka rösten?

Läs läkarens svar:

Surt magsäcksinnehåll som kommer upp i matstrupen och irriterar också stämbanden är en ganska vanlig orsak till långvarig hosta, heshet eller skrovlig röst. Syran kan också fräta tandemaljen. En hel del av de patienter som kommer till gastroskopi (undersökning av matstrupe och magsäck) har blivit remitterade av öron-, näs- och strupspecialister eller av tandläkare.

Heshet till följd av reflux (det att surt maginnehåll kommer upp i matstrupen) är oftast värst på morgonen, då man legat ner.

För sångare kan reflux vara en katastrof.

Efterson heshet kan bero på många saker, t.ex. tumörer i svalget, är det skäl att i första hand uppsöka en öron-, näs- och strupspecialist om man har en heshet som inte beror på förkylning. Vid en undersökning av struphuvudet kan läkaren se om slemhinnan kring matstrupens övre öppning är rodnad och svullen, vilket ibland är fallet vid reflux.

Om läkaren misstänker reflux kan han skriva ut syrablockerande medicin. Ifall symptomen försvinner är diagnosen klar, ifall de kvarstår måste man fundera om.

Refluxpatienter ska så vi så gärna genomgå en gastroskopi, vid vilken läkaren kan hitta orsaken till refluxen och undersöka hur matstrupen och magsäcken mår.

Syrablockerande mediciner tar bort magsyran, men förhindrar inte magsäckens innehåll att läcka upp i matstrupen. Ifall patienten trots medicinerna har besvär eller om medicinerna känns jobbiga kan man överväga en operation, vid vilken matstrupens nedre öppning görs smalare.

Läs mera om halsbränna
Läs mera om diafragmabråck

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan