Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Follikulit (hårsäcksinflammation)

Från 2011
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
hårsäcksinflammation

Medelålders kvinna har i några månader haft något som liknar finnar på rumpan. Ibland kan hon klämma ut en varliknande vätska ur dem. De kliar inte, men är otrevliga och gör ont när hon sitter. Hon har de senaste åren slarvat med kosten, har magrat och har nu järnbrist, som hon har börjat sköta med järntabletter. Hon undrar vad utslagen är och om de har något samband med den bristfälliga dieten.

Läs hudläkarens svar:

Det som bäst passar in på beskrivningen är follikulit, dvs. en hårsäcksinflammation. Follikulit påminner till utseendet om akne, förutom att man oftast kan se ett litet hårstrå i mitten av utslaget.

Infektionen förorsakas oftast av bakterien Staphylococcus aureus, som hör till våra normala hudbakterier. Det är alltså sällan frågan om någon smitta.

Follikulit är en väldigt vanlig åkomma. De flesta av oss har då och då åtminstone enstaka hårsäcksinflammationer.

Follikulit kan uppkomma på alla ställen på kroppen där det växer hår. Oftast uppstår infektionen till följd av skavande kläder, ofta i kombination med svettning, täta klädesplagg eller klädesplagg som borde ha tvättats lite tidigare. Follikuliter på rumpan är dessutom vanliga eftersom vi ju tenderar att sitta på rumpan och gnida den mot stolen.

Patienten har gjort en intressant och väldigt plausibel koppling till slarv med kost. Det är inte väldigt vanligt, men ändå ett känt faktum, att järnbrist, undernäring och dåligt allmäntillstånd ökar risken för hårsäcksinflammationer. Också diabetes ökar risken för follikuliter.

Lindriga follikuliter kan skötas genom att man två gånger om dagen tvättar området med tvål och vatten, torkar det och stryker på en antiseptisk salva, innehållande t.ex. klorhexidin. Ibland kan en antibiotikasalva behövas.

Om infektionen är svår kan antibiotika i tablettform behövas. Follikulit i hårbotten och skäggstubb ska gärna behandlas med antibiotika i tablettform.

Ordentliga bölder, som ibland kan uppstå vid hårsäcksinflammationer, ska skäras upp och dräneras av läkare.

Om infektionen inte vill ge med sig görs en bakterieodling. Eftersom diabetes ökar risken för follikuliter kontrolleras också patientens blodsocker.

Staphylococcus aureus kan ibland gömma sig i näsan och dess bihålor och därifrån via kontaktsmitta spridas till andra ställen av kroppen. Vid upprepade follikuliter rekommenderar man därför att näsan behandlas med en antibiotikasalva, som med hjälp av en bomullspinne förs långt in i näsan. Vid envisa infektioner kan också andra familjemedlemmar behöva behandlas. Också i hängande hundöron kan bakterien få fäste och kräva antibiotikapulver för att försvinna.

I den aktuella patientens fall kan järntabletter hjälpa upp situationen, men infektionen borde nog också skötas med receptmediciner. Slarvet med kosten och viktminskningen är redan skäl nog för henne att uppsöka läkare.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan