Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Gastrisk bypassoperation

Från 2011
Uppdaterad 17.04.2013 13:53.
Foto: Charlotta Bergqvist/Cityportal Ab/Yle
Bild: Charlotta Bergqvist/Cityportal Ab/Yle

För den som lider av allvarlig övervikt och inte får bukt med vikten på annat sätt kan en operation av magsäcken vara ett alternativ.

Gastriska bypassoperationer har blivit en allt vanligare metod för att få bukt med fetma.
- Det är främst de med en grav övervikt, med ett BMI på över 40 eller över 35 om man då har sjukdomar som hänger ihop med fetman, som kan få hjälp av en sån här operation, säger Min Morgons husläkare Mats Rönnback.

I Finland görs det rätt få operationer av den här typen, och den göra bara på gravt överviktiga personer som fått sjukdomar till följd av sin övervikt. Många överviktiga lider till exempel av diabetes typ 2.

Tom Linberg led länge av övervikt men genomgick en gastrisk bypassoperation efter rekommendation av sin diabetesläkare. Han har gått från 147 kilo till drygt 100 kilo och mår mycket bättre än han gjorde förut. I videoklippet här nedan kan du höra Lindbergs berättelse. Husläkare Mats Rönnback deltar också i diskussionen.

- Mitt ätande har förändrats på det viset att jag försöker äta små portioner och lite oftare då istället. Det svåra är just att ta små portioner, min magsäck är ungefär två deciliter stor nu, säger Tom Lindberg.

Mats Rönnback svarar också på tittarnas frågor om fetmaoperationer. Hör alla frågor och svar:

Mikael Victorzon är docent i bukkirurgi vid Vasa centralsjukhus. I videoklippet här nedan förklarar han hur magoperationen, som tar ungefär en timme, går till och berättar också mera om operationerna. I videoklippet underst kan du också se ett inslag från en operationssal där Mikael Victorzon genomför en gastrisk bypassoperation.

Räkna ut ditt personliga BMI-värde med BMI-kalkylatorn

Ur Min Morgon 25.11.2010 och 19.9.2011
Programvärdar: Sonja Kailassaari och Mårten Svartström (25.11.2010) samt Matilda Gyllenberg och Henrik von Pfaler (19.9.2011)
Produktion: Cityportal Ab

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan