Gallsten – och diet
Från 2011
Publicerad 12.09.2011 12:46.
Uppdaterad 27.12.2015 18:13.
Bild: Yle/Comstock
Vilka maträtter ger gallstensbesvär?
Läs kirurgens svar.
Om man har gallsten ska man undvika fet och svårsmält mat. Stekt mat, ägg, äpple, gurka och kålrot brukar framkalla anfall.
Gallstensanfall, med smärtor framför allt i bukens högra sida och eventuellt illamående, brukar börja ca en halv timme efter måltiden och sitta i någon timme.
Gallstenar som ger symptom opereras inom några månader. Fram till dess ska patienten försöka undvika mat som provocerar fram anfallen. Smärtstillande eller spasmlösande mediciner kan också användas.
Läs om vilka symptom gallstenar kan förorsaka.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.