Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Gallsten – och diet

Från 2011
Uppdaterad 27.12.2015 18:13.
Ägg och stekt mat kan sätta igång ett gallstansanfall
Bild: Yle/Comstock

Vilka maträtter ger gallstensbesvär?

Läs kirurgens svar.

Om man har gallsten ska man undvika fet och svårsmält mat. Stekt mat, ägg, äpple, gurka och kålrot brukar framkalla anfall.

Gallstensanfall, med smärtor framför allt i bukens högra sida och eventuellt illamående, brukar börja ca en halv timme efter måltiden och sitta i någon timme.

Gallstenar som ger symptom opereras inom några månader. Fram till dess ska patienten försöka undvika mat som provocerar fram anfallen. Smärtstillande eller spasmlösande mediciner kan också användas.

Läs om vilka symptom gallstenar kan förorsaka.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.