Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

"Körtel" eller "knuta"?

Från 2011
Uppdaterad 27.05.2013 16:21.
hals

Man pratar ofta om "svullna lymfkörtlar", på t.ex. halsen. Är det rätt att använda ordet "körtel" i det här sammanhanget?

Läs doktorns svar:

I dagligt tal använder vi ofta ordet lymfkörtel för att beskriva de svullna knölar vi ibland har på sidan av halsen eller de knutor som vid bröstcancer kanske tas bort ur armhålan.

Körtel eller knuta?

I dagligt tal använder vi ofta ordet lymfkörtel för att beskriva de svullna knölar vi ibland har på sidan av halsen eller de knutor som vid bröstcancer kanske tas bort ur armhålan.
Medicinskt sett är dock en körtel ett organ som producerar ett ämne som in- eller avsöndras i kroppen, vilket lymfknutorna inte gör. Vi har därför valt att använda det mer korrekta ordet lymfknuta.

Medicinskt sett är dock en körtel ett organ som producerar ett ämne som in- eller avsöndras i kroppen, vilket lymfknutorna inte gör. Vill man vara korrekt ska man därför hellre använda ordet lymfknuta.

Lymfknutorna är risgrynsstora organ som finns utspridda längs lymfkärlen. De fungerar som filter, där t.ex. bakterier och virus fångas in och förstörs av lymfocyterna. Vid en hotande infektion förökar sig lymfocyterna snabbt och lymfknutorna växer.

Äkta körtlar in- och avsöndrar

Äkta körtlar producerar och avger ämnen som behövs i andra delar av kroppen.

Exokrina (yttresekretoriska) körtlar är t.ex spottkörtlarna som avsöndrar saliv och bukspottkörteln som avsöndrar enzymer som behövs för matspjälkningen.

När det gäller hormonproducerande körtlar talar man om insöndring.

Hormoner insöndras från endokrina (inresekretoriska) organ direkt i blodet. Exempelvis insöndras tyroxin av sköldkörteln, melatonin av tallkottkörteln, adrenalin av binjuremärgen och insulin av bukspottkörteln.

Bukspottkörtelns yttresekretoriska del avsöndrar alltså matsmältningsenzymer och dess inresekretoriska del insöndrar insulin.

Ordet utsöndring betyder egentligen avlägsnande av obehövliga, obrukbara eller skadliga ämnen från kroppen. De viktigaste utsöndringsorganen är njurarna och urinvägarna samt tarmarna.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan