Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Är vacciner riskfria?

Från 2011
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Vaccin
Bild: Cityportal

Varför behöver vi vaccinera oss? Ska man följa myndigheternas rekommendationer eller ska man gå sin egen väg? Husläkare Robert Bergholm besökte Min Morgons studio och berättade mera om vaccin och svarade på tittarnas frågor.

Min morgon: Hur mår du?: Inslag: Husläkaren om vaccineringar - Spela upp på Arenan

Diskussionen om vaccinernas biverkningar och deras nödvändighet har gått het den senaste tiden. I videoinslaget överst berättar Robert Bergholm mera om hur vaccin fungerar och om varför de behövs.

- En stor del av de besvärliga barnsjukdomarna som fanns på 1970-talet har nästan helt försvunnit nu tack vare vaccin. Smittkoppor är ett exempel, säger Bergholm.

Min morgon: Hur mår du?: Inslag: Tittarfrågor om vaccinering - Spela upp på Arenan

I det nedre videoklippet svarar Bergholm på de tittarfrågor som kommit in till studion om vaccin. Med via Skype är också Anette Norrgrann, mamma och biolog, som inte är helt övertygad om vare sig vaccinernas funktion eller om det nationella vaccinationsprogrammet.

- De som förespråkar vaccinerna är läkemedelsbolagen som tillverkar dem, och de har stora ekonomiska intressen i att så många som möjligt tar vaccinerna, säger Norrgrann.

Ur Min Morgon 22.8.2011
Programvärdar: Matilda Gyllenberg och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan