Blödningar och sår
Lär dig täppa till blödande artärer, stilla mindre blödningar, rengöra sår och veta vilka sår som ska sys. Hör akutläkare Tom Silfvasts första hjälpenlektion i sårvård.
Om det finns risk att en person förblöder spelar det ingen roll om ett sår hålls rent eller inte. Huvudsaken är att man får stopp på blödningen.
Blödningar som måste stillas genast
Ur en artär som gått sönder pulserar blodet, d.v.s. sprutar stötvis. Blödningen ska stoppas med vilka medel som helst. Om du har en tygbit till hands kan du lägga den på såret och trycka. Om inte lägger du helt enkelt handen på och trycker hårt till tills blödningen har slutat.
Höj om möjligt det skadade stället över patientens hjärtnivå.
Ring 112 om du inte tror att du får situationen under kontroll.
Undvik att snörpa åt blodflödet genom att t.ex. knyta en duk runt överarmen om armbågsvecket blöder. Den vävnad som blir utan blod och syre kan skadas allvarligt och du kan göra mera skada än nytta.
Artärerna går ytligt vid stora leder, som ljumskarna och axlarna, i knävecken och armbågsvecken. Försök undvika att skada dem.
Andra större sår
En blödning som inte pulserar men är så ymnig att ett vanligt plåster inte räcker stillas bäst med hjälp av två bandagerullar.
Lägg den ena rullen över såret och fäst den med den andra.
Tvål och vatten
Rengör såret först med tvål och vatten.
Putsa det därefter med desinfektionsmedel, om du har sådant till hands, och ta ställning till om du borde visa upp det för sjukvårdspersonal.
Vilka sår ska föras till läkare?
Djupa sticksår ska alltid visas upp. Också om de ser små ut på ytan och kanske inte blöder utåt kan en sena, en nerv eller ett blodkärl vara skadad längre in.
Sår vid leder ska visas upp.
Sår i ansiktet kan behöva sys för att minska risken för fula ärr.
Sår över en cm ska helst sys.
Tvekar du så ring till närmaste hälsovårdscentral, men tveka inte för länge.
Om ett sår ska sys ska det göras inom 6 timmar. Efter det är infektionsrisken så stor att man hellre lämnar såret öppet och då blir slutresultatet inte lika vackert.
Om det gått mera än 5 år sedan du senast blev vaccinerad mot stelkramp kan du behöva en ny spruta.

Radiodoktorn: Sårvård med akutläkare Tom Silfvast
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.