Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Fästingar och borrelios

Från 2011
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Fästing

Sommaren kommer och fästingarna med den. Allt fler finländare drabbas av fästingrelaterade sjukdomar som TBE och borrelios. Min Morgons husläkare Robert Bergholm reder ut bergreppen och Marina Arell-Sundberg som har haft borrelios berättar om sjukdomen.

Både borrelios och TBE blir vanligare i Finland, delvis på grund av att klimatet blir varmare.
- Som tur är TBE forfarande relativt sällsynt i Finland, medan borrelios har blivit ganska vanligt, säger Robert Bergholm.

TBE och borrelios skiljer sig från varandra i och med att borrelios kan jämföras med en bakterie som fästingen bär på. Den smittar inte så lätt från fästingen till människan, men i och med att en tredjedel av fästingarna bär på borrelios är risken lite större att få borrelios.
- Det är viktigt att man plockar bort fästingen så snabbt så möjligt. Ju längre tid den sitter kvar, desto större risk är det att man får en infektion, säger Bergholm.

TBE i sin tur är ett virus som än så länge är rätt ovanligt. Kring en procent av fästingarna bär på TBE och i medeltal drabbas 40 finländare årligen. TBE brukar också kallas för Kumlingesjukan. TBE kan drabba det centrala nervsystemet och i värsta fall leda till förlamning.

Marina Arell-Sundberg smittades av borrelios och berättar om sjukdomen.
- Jag började få symptom och märkte att mina höfter blev mindre rörliga. Jag fick värk och hade ont. Det visade sig sedan att jag hade borrelios.

För Marina Arell-Sundberg gick sjukdomen så långt att hennes båda höfter måste bytas ut till proteser. Hon känner ännu av smärta i olika leder i kroppen.

- Lyckligtvis är det ovanligt att borrelios går så här långt. Därför är det också så viktigt att man plockar bort fästingarna så fort man hittar dem, säger Robert Bergholm.

Ur Min Morgon 23.5.2011
Programvärdar: Sonja Kailassaari och Matilda Gyllenberg
Produktion: Cityportal Ab

Läs mera om TBE i Lilla läkarboken.De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.