Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Allergier hos barn

Från 2011
Uppdaterad 14.10.2013 23:03.
Bild: iStock/xril

- Probioter och en inte allför ren omgivning är de bästa knepen vi just nu känner till för att förebygga allergier hos barn, säger Mikael Kuitunen, barnallergolog. Och varken mammor eller barn ska hållas borta från födoämnen som kan förorsaka allergier.

Radiodoktorn: Allergier hos barn

5:59

Allergierna ökar och orsaken tros vara den rena omgivning vi lever i. Barn på lantgårdar han mindre allergier än barn i stan, men också en hund som drar in smuts i lägenheten kan fungera som skydd mot utslag och astma. Och dammasugaren ska inte komma fram alltför ofta.

- Samtidigt som vi suger bort damm suger vi också upp nyttiga mikrober, säger Mikael Kuitunen.

Förutom att bo på bondgård är probioter under graviditeten och under babyns första tid det mest effektiva sättet att förebygga allergier som vi känner till just nu. Det är dock inte alla probioter som duger. Lactobacillus rhamnosus GG och lactobacillus reuteri är de som i bl.a. finländska studier har visat sig ha effekt.

Däremot har amning inte visat sig så effektivt som man en gång trodde.

- Amning har många andra fördelar, men förhindrar inte nödvändigtvis allergier. Och från 4 månaders ålder ska barnet få smaka på alla sorters födoämnen, säger Mikael Kuitunen.

- Också då barnet redan har utvecklat en allergi kan man ofta få bort den med hjälp av hyposensibilisering, dvs. genom att i små doser vänja barnet vid det som det är allergiskt mot, förutsatt att det inte har fått väldigt häftiga symptom tidigare.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan