Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Forskning i prostatacancer

Från 2011
Uppdaterad 17.04.2013 13:53.
Bild: Cityportal Ab

Prostatacancer är vanligare än man tror. Av 60-åriga män har ungefär hälften prostatacancer, men många har inga symptom så den kan vara svår att upptäcka.

Ulf-Håkan Stenman, professor emeritus, forskar i prostatacancer. Nyckelordet i den här typen av cancerforskning är PSA, ett ämne som finns i prostatacancertumören - men som samtidigt kan förhindra att tumören växer.

Kosthållningen och ett hälsosamt liv är åter en viktig faktor.

- I Japan och Kina är procenten prostatacancer bara en bråkdel av den vi har här i Västeuropa och i Amerika. Men när McDonalds kom till Japan blev prostatacancer vanligaer, säger Stenman.

Nils Torvalds fick år 2000 veta att han hade prostatacancer. Den sommaren genomgick han strålbehandling. Behandlingen var lyckad och i dag är Torvalds friskförklarad.

- Ju mer vi vet om cancern och ju bättre vi kan hantera den, desto fler människor kan leva ett lyckligt tredje skede av sitt liv, säger Torvalds.

Mellan 2 och 3 procent av männen dör på grund av prostatacancer.

Ur Min Morgon 23.09.2010
Programvärdar: Sonja Kailassaari och Mårten Svartström
Redaktör för inslaget: Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal Ab 2010De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan