Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Insulinresistens och midjemått

Från 2011
Uppdaterad 06.11.2014 23:16.

Ett midjemått på över 80 cm hos kvinnor och över 94 cm hos män, förhöjda triglyceridvärden, ett lågt HDL, förhöjt blodtryck och förhöjt blodsockervärde = metabolt syndrom = insulinresistens = ett stort steg mot diabetes.

- När midjemåttet börjar växa är det dags att kolla blodfetter, socker och blodtryck, säger Robert Bergholm, som forskat i insulinresistens och metabolt syndrom.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radiodoktorn: Så mäter du ditt midjemått - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- I det skedet finns det ännu en bra chans att gå ner i vikt och hindra insulinresistensen från att utvecklas till diabetes.

Hur ska man mäta sitt midjemått?

Midjemåttet mäts strax ovanför navlen dvs. mellan höftbenet och första revbenet. Mät midjan strax efter en normal utandning.

Om man har svårt att hitta sin midja kan man ta hjälp av sin armbåge för att hitta rätt ställe. Kolla in videon till höger.

Radiodoktorn: Robert Bergholm förklarar insulinresistens och metabolt syndrom

6:16

Idag används två olika gränsvärden. 80 cm hos kvinnor och 94 cm hos män anses vara de gränser då risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes börjar stiga.

När centimetrarna vuxit till 102 hos en man eller 88 hos en kvinna anses risken vara klart förhöjd och en viktnedgång är nödvändig för att sjukdomarna inte ska bryta ut. De senare siffrorna rundas i samtal med patienter ofta av till 100 respektive 90.

En annan tumregel är att midjemåttet inte får vara mer än hälften av din längd. Om du är 180 cm lång ska du alltså ha ett midjemått under 90 cm, om du är 170 cm bör ditt midjemått vara under 85 cm osv.

Läs om diagnosen för diabetes typ 2

Läs om symptomen på diabetes typ 2

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan