Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ros

Publicerad 05.04.2011 13:04. Uppdaterad 04.05.2016 14:00.

Får man lättare ros om man en gång har haft det förut? Lyssnaren hade ros för 13 år sedan och har nu fått det igen. Då rosen spred sig uppstod ett stort mörkrött område på vadens yttre sida. Vad beror detta på?

Ros (erysipelas) är en bakteriesjukdom, oftast förorsakad av vanliga streptokock- eller stafylokockbakterier. Bakterierna tar sig in i huden genom små sprickor eller sår och sprider sig sedan snabbt i den lösa vävnaden under huden. Det infekterade hudområdet blir, under loppet av några timmar, rött, ömt, varmt och svullet. Då rosen sprider sig under huden kan det göra väldigt ont. Värken och rodnaden beror på att bakterierna söndrar vävnader och förorsakar små blödningar när de tränger sig framåt. I samband med en rosinfektion får patienten ofta hög feber och känner sig sjuk.

Bakterier kan komma in i hudsprickor som är så små att patienten aldrig lagt märke till dem. Fotsvamp, sprickor mellan tårna, bensår och eksem ökar dock risken för ros. Ros kan i princip uppstå var som helst, men de absolut vanligaste ställena är underbenet och ansiktet, ofta då i närheten av öga eller öra.

Erysipelas drabbar främst äldre personer. Infektionen behandlas med antibiotika och ofta ges en ganska lång kur för att hindra infektionen från att komma tillbaka. Om rosen är mycket ilsken är det bäst att ge antibiotika intravenöst under några dagar.

Att en person som en gång drabbats av ros får en ny infektion, ofta på samma ställe, är tyvärr ganska vanligt. Vissa personer har en större benägenhet än andra att drabbas av ros och hur stor risken är beror antagligen på hur vävnaden under huden ser ut. Hos en del människor är vävnaden lite lösare och luckrare, vilket gör det lättare för bakterierna att komma in och sprida sig. När man en gång har fått ros tar de små lymfkärlen i och under huden skada och detta ökar också risken för en ny infektion. Friska lymfkärl behövs för det naturliga försvaret mot bakterier.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.