Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hjärnskakning hos barn

Från 2011
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: YLE/Jessica Edén

8-årig pojke blev för ett par dagar sedan träffad i huvudet av en fotboll. Han föll omkull och slog i huvudet och miste medvetandet för några sekunder. Efteråt var han väldigt trött och blek, men kastade inte upp. Han har fortfarande huvudvärk. Mamman undrar hur man egentligen borde bete sig vid misstanke om hjärnskakning och om huvudvärken borde ge anledning till oro. Barnläkaren svarar:

Pojken har med största sannolikhet haft en lindrig hjärnskakning, som dock inte borde lämna några bestående men.

Huvudvärken kommer att gå om efter några dagar. Så länge den pågår ska pojken ta en paus från sportandet och undvika nya smällar.

För övrigt kan han leva så normalt som han själv orkar. Mot huvudvärken kan man ge värkmedicin.

Om huvudvärken (eller något annat symtom) fortsätter över en vecka är det skäl att kontakta läkare.

En hjärnskakning kan medföra att man förlorar medvetandet för en stund (upp till några minuter) och kan ge huvudvärk, trötthet, illamående och uppkastningar.

Ofta kommer barnet inte ihåg någonting av själva händelsen, men har normalt inga längre minnesluckor från stunderna före eller efter olyckan.

Om barnet återhämtar sig väl efter olyckan och inga nya komplikationer uppstår, kan man följa med situationen hemma. Barnet behöver inte ligga till sängs, men ska hållas under uppsikt.

En lindrig hjärnskakning lämnar inga bestående men.

Tecken på blödning eller omfattande hjärnskada

Det som man är rädd för vid ett slag mot huvudet är att det uppstår en inre blödning eller en mera omfattande hjärnskada. Tecken på en blödning brukar synas under de första timmarna (upp till 12 timmar) efter olyckan.

Om ett barn som förlorat medvetandet efter ett slag inte vaknar upp genast, är det skäl att ringa efter ambulans.

Vaknar barnet upp under tiden medan man väntar kan den utbildade ambulanspersonalen avgöra var det är bäst att följa med barnet.

Om barnet vaknar upp, men verkar mycket medtaget eller har rikliga uppkastningar, ska man föra barnet till sjukhus.

Om barnet på nytt förlorar medvetandet, beter sig konstigt, ser dubbelt eller får kramper, förlamningssymptom, känselbortfall eller blödningar ur näsa eller öron ska det genast föras till sjukhus.

En hjärnskakning förorsakar ofta en stor trötthet och det är inte ovanligt att barn som slagit huvudet sover en stund efteråt eller somnar tidigare än vanligt på kvällen. För att försäkra sig om att allt är okej ska man efter en timme väcka barnet och kolla att det är vid fullt medvetande, dvs. verkar normalt.

Ifall olyckan har inträffat sent på kvällen och barnet somnat strax efteråt kan man väcka det ytterligare en gång någon timme senare.

Svårare skador framkommer under de första timmarna. Man kan andas ut om barnet följande dag verkar normalt. Barnet kan dock vara hängigt, trött och irriterat och ha huvudvärk ytterligare några dagar.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan