Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Fiskleverolja och acetylsalicylsyra

Från 2011
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

Kan man ta fiskleverolja om man använder Primaspan?

Läs hematologens svar.

Både acetylsalicylsyra (t.ex. Primaspan, Aspirin och Disperin) och de fleromättade fettsyrorna i fiskleverolja (och t.ex. omega3-kapslar) minskar risken för blodproppar. De fungerar på lite olika sätt och förstärker varandras effekt.

Om man vet att risken för blodproppar är hög kan det vara en idé att använda både acetylsalicylsyra, som ska skrivas ut av läkare, och t.ex. fiskleverolja.

Samtidigt som båda minskar risken för blodproppar kan de dock öka risken för blödningar. Om man blivit ordinerad acetylsalicylsyra kan man prova på att ta också fleromättade fettsyror, förutsatt att man inte har någon annan sjukdom eller medicinering som höjer risken för blödningar.

I de flesta fallen är en samtidig användning av båda preparaten trygg, men man ska gärna diskutera frågan med sin egen läkare innan man påbörjar behandlingen och vara medveten om den ökade risken för blödningar.

Effekten av acetylsalicylsyra och fiskolja sker via trombocyterna (blodplättarna) och inte, såsom med varfarin, genom påverkan av våra koagulationsfaktorer. Tyvärr finns det inget enkelt sätt att mäta fiskoljornas och acetylsalicylsyrans inverkan på blodets levring, såsom det finns för varfarin, vars effekt på levringen mäts med INR-värdet.

Det enda rutinmässiga laboratorieprov som finns för mätning av trombocytfunktionen är en bestämning av blödningstiden. Provet utförs genom att man skär ett standardiserat sår i huden och ser hur länge det tar innan såret slutar blöda. Eftersom provet anses lite grovt och standardiseringen inte alltid är lätt att förverkliga utförs provet numera sällan.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.