Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Mediciner på tom mage

Från 2011
Uppdaterad 17.04.2013 13:53.

Ifall man ska ta flera olika mediciner på morgonen, av vilka en ska tas på fastande mage och de andra med mat – hur ska man då bära sig åt?

Läs doktorns svar.

Olika mediciner upptas olika snabbt och i olika ställen av matsmältningskanalen. De flesta mediciner i tablettform upptas inte förrän i tunntarmen, medan andra är gjorda för att upptas redan i munnen eller magsäcken.

Om en medicin tas på fastande mage kommer den snabbare ut i tunntarmen och upptas oftast snabbare och ibland mera effektivt. Därför ska många mediciner tas på tom mage.

Vissa läkemedel upptas bättre om de tas tillsammans med mat. Den vanligaste orsaken till att en medicin ska tas tillsammans med mat är dock att den kan irritera slemhinnan och förorsaka illamående, magont och diarré om den kommer ner i en tom magsäck.

På en halv timme har de flesta tabletter hunnit lösa sig och åka vidare till tunntarmen. Om ingenting annat sägs är tumregeln därför att man ska vänta med att äta en halv timme efter att man har tagit en medicin på fastande mage. Efter det kan man äta och ta de mediciner som ska tas tillsammans med mat.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan