Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Antibiotika och alkohol

Från 2011
Uppdaterad 12.06.2013 01:08.
Antibiotika.
Bild: YLE/Jessica Edén

Man hör ofta att alkohol är förbjudet under en antibiotikakur. Lika ofta hör man att orsaken är att man inte ska bli så berusad att man glömmer bort att ta sin medicin och att det inte finns någon annan orsak att låta bli att dricka under kuren. Vilkendera stämmer?

Läs doktorns svar.

Det finns ett antibiotikum, metronidazol, som absolut inte får blandas med alkohol eftersom det förorsakar en svår antabuseffekt med illamående och uppkastningar.

Metronidazol (t.ex. Flagyl och Trikozol) används mot anaeroba bakterier och ordineras bl.a. mot vissa slidinfektioner, tarminfektioner och tandköttsinfektioner. Under en metronidazolkur ska man låta bli alkohol så länge kuren pågår och ett dygn efter att den är avslutad.

Vad gäller andra antibiotika finns inga egentliga hinder för alkoholintag. Eftersom den antabuseffekt som metronidazol förorsakar kan vara farlig och eftersom det kan vara svårt för patienten att veta vilket antibiotikum en förskriven medicin innehåller brukar man ändå rekommendera att man alltid undviker alkohol under en antibiotikakur.De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan