Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Halsbränna under graviditet

Från 2011
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bild: Filemon von Numers

Blivande mamma i sjätte månaden har svår halsbränna nästan varje kväll. Ibland har hon tagit Rennie, men tycker inte det känns trevligt att ta mediciner under graviditeten. Hon undrar om det är illa att gå med halsbränna.

Läs gastroenterologens svar:

Halsbränna är vanligt under framför allt graviditetens senare del och beror dels på att livmodern trycker uppåt mot magsäcken, dels på att slutarmuskeln mellan matstrupe och magsäck blir slappare. Besvären brukar gå om när babyn har fötts.

Halsbränna beror på att surt maginnehåll kommer upp i matstrupen och irriterar dess slemhinna. Det sura maginnehållet kan förorsaka en matstrupsinflammation (esofagit) och i värsta fall cancer. För att en cancer ska uppkomma krävs dock många år av svår reflux (det att surt maginnehåll kommer upp i matstrupen) och är alltså ingenting att oroa sig över för de månader en graviditet pågår.

Om matstrupsinflammationen är svår kan den dock förorsaka sår i slemhinnan, vilka kan leda till ärrbildning och förträngningar i matstrupen.

Behandlingen av halsbränna vid graviditet beror lite på hur svåra symptom den väntande mamman har. Om man vill försäkra sig om att matstrupen inte mår alltför dåligt kan en gastroskopi göras.

Mediciner

Receptfria syraneutraliserande mediciner, till vilka Rennie hör, anses vara säkra att använda under både graviditet och amning, förutsatt att man inte överskrider den angivna dosen.

Receptbelagda H2-receptorblockerare (t.ex. Zantac) har inte visat sig ge fosterskador och kan tillfälligt användas också under graviditet, om det anses nödvändigt. H2-receptorblockerare får däremot inte användas under amning.

Vad gäller protonpumpsinhibitorer (.t.ex. Somac och Nexium) finns få studier angående graviditet och påverkan av fostret. Inga fosterskador har rapporterats, men medicinerna rekommenderas inte under graviditet. Medicinerna går ut i bröstmjölken, men anses inte vara till skada för babyn och är tillåtna under amning.

Ibland räcker andra knep än mediciner till för att hålla halsbrännan i schack tills babyn har fötts.

Vad kan man göra själv?

Halsbrännan (och irritationen av matstrupen) brukar förvärras om man böjer sig ner, lyfter någonting tungt samt när man ligger ner.

Om halsbrännan är som värst under natten brukar det hjälpa att höja sängens huvudända (inte enbart dynan) med ca 15 cm, t.ex. genom att ställa en trave böcker under sängens fötter.

Många patienter slipper sina nattliga symptom om de sover på vänster sida. På grund av magsäckens form förvärras halsbrännan när man ligger på höger sida.

Patienter med svår halsbränna under natten rekommenderas att inte äta stora och stadiga måltider just före läggdags. Allra helst borde man äta sitt sista mål tre timmar innan man går och lägger sig.

Stora måltider ska överlag undvikas. Det är bättre att äta lite och ofta.

Fet mat är svårsmält, stannar länge i magsäcken och ger ofta mera halsbränna än kolhydrater och protein.

Kaffe, alkohol och tobak (varav de sistnämnda en gravid kvinna förhoppningsvis undviker helt) förvärrar halsbrännan.

Många patienter upplever att också choklad, pepparmint, lök, starka kryddor, kolsyrade drycker och fruktjuicer ger besvär.

Mjölk, välling och gröt brukar däremot göra gott åt mage och matstrupe.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan