Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Att sluta röka

Från 2010
Uppdaterad 27.01.2017 08:14.

Ungefär 20 procent av finländarna röker och många vill sluta. Den som vill ge upp tobaken och nikotinet bör förbereda sig på hårt arbete. Lungspecialist Anne Pietinalho rekommenderar att du hämtar stöd där stöd erbjuds – andelen rökare som lyckas ge upp cigaretterna är större bland dem som tar emot hjälp.

Det är lätt att bli beroende av nikotinet i cigaretterna – nio rökare av tio har ett klart beroende och kommer att stöta på fysiska svårigheter när rökningen upphör. En del behöver ta hjälp av läkemedel för att klara den värsta pärsen. För den som verkligen är beroende av tobaken blir avvänjningsprocessen krävande. Mycket hänger på viljan.

- Många önskar att det skulle gå utan att man själv behöver anstränga sig men några sådana tips har jag inte att ge, säger Anne Pietinalho.

Läkare, hälsovårdsinstanser och olika organisationer ger råd och stöd på olika sätt, och det gör också ens närmaste omgivning.

- Flera städer, som till exempel Helsingfors, har tagit beslutet att vara rökfri, och erbjuder olika slags hjälp till de anställda som vill sluta röka.

Ingela West

Programvärdar: Sonja Kailassari och Henrik von Pfaler.
Produktion: Cityportal Ab

Sluta röka-linjen – testa dig själv

Vilka är dina förutsättningar för att lyckas sluta röka/snusa?

Sluta röka luta röka i tre steg.

Hjärt- och lungfonden i Sverige Vad händer i kroppen när du slutar röka?

Tobaksfakta.se Prövningarna kan vara många efter rökavvänjningen. Här får du som vill sluta röka tips och råd, och är du anhörig eller bekant med en som vill sluta röka får du också tips på hur du kan hjälpa till.

Tobaksnätverket
Eroon tupakasta stöd för dig som vill sluta (endast på finska)

Stumppi.fi bloggar, råd och fakta och möjlighet att diskutera (endast på finska)

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.