Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Gallsten – symptom på

Från 2010
Uppdaterad 27.05.2013 16:40.
Här gör det ont vid ett gallstensanfall. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller upp mot höger axel.
Bild: Svenska YLE / Miiku Lehtelä

Vilka är symptomen på gallsten?

Läs kirurgens svar

Man kan ha gallstenar utan att ha några symptom alls. Om stenarna är tillräckligt små kan de följa med gallan ut i tarmen, utan att ställa till besvär, och om de är tillräckligt stora kan de bli liggande i gallblåsan utan en chans att rymmas in i gallblåsans utförsmynning.

Problem uppstår då stenar tar sig ut ur gallblåsan och fastnar, antingen i utförmynningen eller i gallgången.

De klassiska gallstenssymptomen är smärta och illamående, främst efter måltid, då gallblåsan sammandrar sig för att tömma galla ut i tunntarmen, där den behövs vid uppspjälkningen av fetter.

Smärtan brukar uppkomma ca en halv till en timme efter måltiden och känns framför allt på höger sida, under högra revbensbågen. Smärtan kan också stråla ut mot ryggen eller kännas i höger axel.

Fet eller stekt mat och svårsmält mat, såsom ägg, äpple, gurka och ärter brukar provocera fram gallstensanfall.


Varig gallblåseinfektion (cholecystit)

Om stenen täpper till gallblåsans utförsmynning kan blåsan infekteras. Symptomen är ihållande smärta och feber
Bildtext Om stenen täpper till gallblåsans utförsmynning kan blåsan infekteras. Symptomen är ihållande smärta och feber. Illustration: YLE/Mikael Lehtelä
Bild: YLE/Mikael Lehtelä

Gallstenar kan ställa till också annat trassel än värk och illamående. Om stenen täpper till gallblåsans utförsmynning kan gallblåsan infekteras och fyllas med var.

Symptomen vid en cholecystit är en mer ihållande smärta, feber och allmän sjukdomskänsla.

En akut gallblåseinfektion skall behandlas med antibiotika och förr eller senare skall blåsan opereras bort.


Gallstensikterus

Om stenen täpper till gallgången stockas gallan i levern. Levervärdena stiger, patienten blir gul och huden börjar klia. Eftersom inte heller bukspottet  slipper ut kan stenen förorsaka en inflammation i bukspottkörteln
Bildtext Om stenen täpper till gallgången stockas gallan i levern. Levervärdena stiger, patienten blir gul och huden börjar klia. Eftersom inte heller bukspottet slipper ut kan stenen förorsaka en inflammation i bukspottkörteln. Illustration: YLE/Mikael Lehtelä.
Bild: YLE/ Mikael Lehtelä

Gallblåsan mynnar ut i gallgången, som går från levern till tunntarmen. Om en sten täpper till gallgången hindras gallflödet från levern. Gallan stockas då i levern och gallfärgämnet bilirubin samlar sig i vävnaderna, vilket leder till klåda och gulsot (ikterus).

Vid gulsot blir ögonvitorna och huden gul. Urinen blir mörk, medan avföringen, i brist på bilirubin blir ljus. Avföringen flyter då också i toalettskålen, eftersom gallsyran inte kunnat spjälka matens fetter.

Gulsot

Gulsot skall alltid undersökas. Att huden och ögonvitorna blir gula kan bero på ofarliga åkommor, som gallsten eller medfödda blodavvikelser, men kan också vara tecken på en leversjukdom eller en tumör i gallvägar eller bukspottkörtelgång.

Eftersom levern mår dåligt av gallansamlingen stiger levervärdena.


Gallstenspankreatit

Gallgången och den gång som leder vätska från bukspottkörteln förenas i en gemensam gång, just innan de når tunntarmen. Om en gallsten täpper till utflödet nedanom denna förgrening kan den förhindra utflödet av också bukspott och förorsaka en bukspottkörtelinflammation (pankreatit).

Symptomen på en pankreatit är magsmärtor, illamående och allmän sjukdomskänsla. En bukspottkörtelinflammation kräver snabb vård.

En sten på det här stället kan ofta tas bort via munnen, med hjälp av ett endoskop.

Varför har vi en gallblåsa?
Indikationer för operation av gallblåsan.
Kan man ha gallstensanfall fast gallblåsan är borta?

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.