B12-vitaminbrist – orsaker till
Varför får man brist på B12-vitamin?
Läs hematologens svar:
Den vanligaste orsaken till B12-brist bland finländare var tidigare binnikemask. Binnikemasken älskar vitaminet och äter upp det B12 som finns i vår matsmältningskanal.
På mitten av 1900-talet experimenterade finländska forskare tom med att servera anemipatienter deras egna, torkade och malda, binnikemaskar, för att se om maskkuren kunde råda bot på patienternas anemi. Vilket den faktiskt gjorde. B12-brist p.g.a. av mask är väldigt sällsynt i Finland idag.
Man kan få brist på B12 om man inte får i sig tillräckligt av vitaminet i födan. Detta är dock utomordentligt sällsynt, eftersom B12-vitamin finns i några av våra allra vanligaste födoämnen och det dagliga behovet av B12-vitamin dessutom är mycket litet. B12-vitamin finns i kött- och mjölkprodukter, speciellt i lever. B12 finns också i jäst och svamp.
Perniciös anemi
Den vanligaste orsaken till B12-brist idag är att man saknar ett ämne som heter intrinsic factor. Instrinsic factor är ett protein som produceras i magsäcken och binds till vitaminet. Om B12-vitaminet inte är bundet till instrinsic factor kan det inte upptas av tunntarmen. Utan intrinsic factor går alltså vitaminet genom tarmen utan att upptas och försvinner ut i toaletten.
Om man helt saknar intrinsic factor spelar det alltså ingen roll hur mycket lever eller vitamintabletter man stoppar i sig. Vitaminet kan ändå inte upptas. Personer som saknar intrinsic factor måste därför få i sig vitaminet i injektionsform.
Anemi som beror på B12-brist till följd av att magsäcken inte producerar intrinsic factor kallas perniciös anemi.
Den absolut vanligaste orsaken till att magsäcken slutat producera intrinsic factor är s.k. atrofisk gastrit. Gastrit är det samma som magkatarr och atrofisk betyder att magsäckens slemhinna har förtvinat. Bakom den atrofierade magsäcksslemhinnan kan ligga en autoimmun sjukdom eller en helikobakterieinfektion.
Vid misstanke om perniciös anemi görs därför alltid en gastroskopi där man dels kan se hur magsäckens slemhinna mår och dels ta provbitar som visar om patienter har helikobakterier. Om så är fallet fördrivs bakterierna med antibiotika.
Atrofisk gastrit är en sjukdom som uppstår under ett förlopp av många, oftast tiotals, år. Om helikobakterierna fördrivs någorlunda snabbt efter att man har blivit smittad hinner magsäcken alltså inte ta skada.
Också patienter som fått en del av magsäcken bortopererad måste få B12-vitamin i injektionsform. I sällsynta fall kan perniciös anemi bero på magsäckscancer.
Då tarmen inte upptar vitaminet
B12-vitaminbristanemi kan också bero på att tarmen, t.ex. pga. Crohns sjukdom, inte kan uppta B12-vitaminet, trots att det bundits till intrinsic faktor. Operationer, där tunntarmen eller delar av den tas bort leder också till störningar i upptaget av B12-vitamn.
Symptom
B12-vitamin behövs för att kroppen skall kunna bilda hemoglobin. Symptomen på anemi till följd av B12-brist är de samma som vid annan anemi, dvs. trötthet, blekhet, andfåddhet och hjärtklappning, speciellt vid ansträngning. Om patienten har förträngda kranskärl kan bröstsmärta (angina pectoris) vid ansträngning förekomma.
B12-brist kan ge muskelsvaghet och neurologiska symptom, som krypningar, domningar och känselbortfall i speciellt fötter, samt försämrat minne, demens, förvirring och depression.
Brist på B12 kan också förorsaka också förändringar i munnens slemhinna och kan ge upphov till sår i mungiporna och glossit (tunginflammation), som gör tungan öm, röd och blank. Senare kan muskelsvaghet och neurologiska symptom, som försämrat minne, demens, förvirring och depression uppkomma.
Läs mera om B12-vitaminbrist
Läs mera om anemi
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.