Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Diskbråck – när ska de opereras?

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

När opereras diskbråck?
Läs ortopedens svar.

Ett diskbråck skall genast opereras om det ger upphov till ett s.k. cauda equina-syndrom.

Symptomen på cauda equina är

- Nedsatt känsel i underlivet och på insidan av låren, ungefär på det område som skulle beröra sadeln om man red (därav det finska uttrycket ratsupaikkatunto).

- Svårigheter att kissa. Patienten kan inte tömma blåsan och känner inte att urinblåsan är fylld. Ibland kan urinläckage förekomma.

- Avföringsinkontinens. Ändtarmens slutarmuskel förlamas och patienten kan inte hålla tätt.

Cauda equina betyder hästsvans på latin och är den svans av nervtrådar som löper ut vid ryggmärgens slut. Dessa nerver går till underlivet och urinblåsan. Om nerverna skadas kan det leda till ovannämnda problem. Ett diskbråck som ger upphov till cauda equina-syndrom skall opereras genast, helst inom åtta timmar, eftersom nervskadorna annars kan bli bestående.

Smärtan vid diskbråck och ischias kan ofta göra det svårt att kissa. Om urineringsproblemen beror på smärtan eller på en nervskada kan dock vara svårt för patienten själv att avgöra. Får man svårigheter att tömma blåsan vid ryggont är det därför skäl att låta en läkare ta reda på orsaken.

- Diskbråck som ger upphov till förlamningar, tex att benet ger vika eller till att fotbladet inte kan höjas eller sänkas normalt, opereras också.

- Vid väldigt svår smärta eller smärta som inte blivit klart bättre inom 6 veckor överväger man operation, förutsatt att smärtan verkligen beror på ett diskbråck som trycker på en nerv.

Före en eventuell operation görs först en klinisk undersökning för att ta reda på var diskbråcket eller – bråcken finns. Därefter görs en magnetundersökning. Vid operationen tar man ut diskusprolapsen och frigör nerven så att ingenting trycker på den.

Läs mera om Diskbråck

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.