Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Tjocktarmscancer – screening av

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
tjocktarmen
Bild: iStock/Eraxion

Lönar det sig att göra screeningar där man letar efter blod i avföringen för att upptäcka tjocktarmscancer?

Läs gastroenterologens svar:

Tjock- och ändtarmscancer har i många västländer stigit till den vanligaste cancersjukdomen. Också här i Finland håller den på att gå förbi både prostatacancer och bröstcancer, vilka än så länge är de mest förekommande cancersjukdomarna hos oss. Antalet fall ökar hela tiden. Att sjukdomen blivit allt vanligare beror till stor del på våra levnadsvanor: Vi äter för hårt raffinerad kost och för lite fibrer.

Tjock- och ändtarmscancer drabbar främst äldre personer.

Blod på toalettpappret?

Ta gärna som vana att titta i toalettskålen och på pappret när du har varit på toaletten.
Ta kontakt med din läkare om du upptäcker blod. Blodet kan komma från ofarliga sår, men kan också vara ett tecken på cancer.

Idén bakom sållning

Det är viktigt att hitta tumören i tid. Tjock- och ändtarmscancer börjar ofta som en polyp (en godartad utväxt). Både polyperna och cancertumörerna kan blöda. Man pratar om makroskopiskt blod, som kan ses med blotta ögat, och mikroskopiskt blod, som patienten själv inte kan upptäcka.

Ser man blod i toalettskålen eller på toalettpappret skall man genast beställa tid hos en läkare. Blodet kan ha många ofarliga orsaker, t.ex. hemorrojder eller små sår i ändtarmsöppningen, men det kan också komma från en tumör.

Blodet kan finnas där, också om det inte går att se med blotta ögat. I en screening tas därför avföringsprov, som skickas till ett laboratorium. Där kan man se om det finns röda blodkroppar i avföringen.

Vid en screening ger patienten tre avföringsprov, tagna vid olika tidpunkter. Om alla tre är negativa (inget blod i något av dem) anses patienten frisk. Om ett eller flera av proven är positiva (man hittar röda blodkroppar) undersöks patienten vidare med hjälp av koloskopi (endoskopisk undersökning av tjocktarmen, kolon=tjocktarm).

Om man vid koloskopin hittar enstaka polyper tas de bort med en gång. Har patienten väldigt många polyper tar man provbitar för att se om polyperna är av den farliga sorten, innan man besluter om vidare åtgärder. Alla polyper utvecklas ingalunda till cancer.

Sållning av tjocktarmscancer anses idag vara ett enkelt och effektivt sätt att i tid hitta tumörer och rädda patienters liv. Finland började år 2004, som första land i världen, utföra screeningar av tjock- och ändtarmscancer. Med två års mellanrum ska personer mellan 60 och 69 år kallas till screening. Det är naturligtvis frivilligt att delta i undersökningarna.

Läs om blod i avföringen
Läs om hur en koloskopi går till.De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.