Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Spinalstenos – vad är det och varför vill läkarna inte operera?

Från 2010
Uppdaterad 26.05.2013 19:27.

En äldre, manlig lyssnare har fått diagnosen lumbal spinalstenos i L4 och L5. Vad är det och varför vill läkaren vänta med operation?

Spinalstenos betyder ryggradsförtängning. Vid spinalstenos är ryggradskanalen, genom vilken ryggmärgen går, förträngd till följd av broskbildningar. Förträngningen trycker på ryggmärgen eller nervrötterna och kan förorsaka värk och andra neurologiska symptom.

Spinalstenos är en åldersbetingad förändring som i någon mån ses hos de flesta av oss när vi blir äldre. Medan diskbråck ofta drabbar yngre personer ger spinalstenos sällan symptom före 50 årsålder.

I lyssnarens fall sitter stenosen i ländryggens (lumbal- = länd-) fjärde och femte kota, vilka är de vanligaste ställena för spinalstenos.

Vid en operation putsar man bort brosket och gör på så sätt mera utrymme i ryggmärgskanalen. Det är dock frågan om en relativt stor operation, som inte alltid ger så bra resultat som man skulle önska. Därför gör man den helst inte förrän patienten har stora besvär av förträngningen.

Under tiden försöker man lindra symptomen med hjälp av värkmediciner och fysioterapi.

En operation blir aktuell om värken så småningom blir alltför jobbig och inte kan lindras med konservativa behandlingsmetoder, om den sträcka patienten kan gå utan att p.g.a. värken vara tvungen att stanna blir kortare än 200-300 meter eller om stenosen förorsakar känslobortfall som förvärras.

Läs mera om Spinalstenos

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.