Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Bältros – och smitta

Från 2010
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Små röda blåsor grupperade i flera grupper
Bild: iStock.com

Vågar en äldre person sköta ett barnbarn med vattkoppor eller kan vattkoppsviruset smitta och ge bältros hos mormor eller farfar? Doktorn svarar:

Mormor kan lugnt sköta om sitt sjuka barnbarn, förutsatt att hon själv har haft vattkoppor som barn och inte har nedsatt immunförsvar. Nedsatt immunförsvar förekommer hos patienter som använder vissa starka mediciner, främst cytostatika. Också vissa sällsynta sjukdomar, t.ex. leukemi, försvagar immunförsvaret.

Om mormor däremot själv har bältros kan hon smitta ner barnbarnet, som då får vattkoppor, om det inte redan har haft det.

Vattkoppor och bältros förorsakas av samma herpesvirus. Vattkoppor får vi via en smitta från en annan person och blir efter det immuna mot sjukdomen. Nästan alla får vattkoppor före vuxen ålder. Bältros får vi då våra egna, gamla vattkoppsvirus, som legat inaktiva i nervrötterna ofta i åratal, letar sig tillbaka ut i huden och förorsakar en infektion. Bältros uppstår alltså inte till följd av en ny smitta, utan till följd av att virus som vi redan bär på kvicknar till liv.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.