Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Tandlossning (parodontit)

Från 2010
Uppdaterad 09.04.2016 10:20.
Bild: YLE/Stefan Federley

Varför lossnar tänder? Tandläkaren svarar:

Den vanligaste orsaken till tandlossning hos vuxna är en inflammatorisk process i de vävnader som omger tanden. Sjukdomen kallas parodontit och förorsakas av tandsten och bakteriebeläggningar (plack), som tagit sig in under tandköttskanten.

Bakgrund

Matrester och bakterier i vår mun bildar varje dag plack på våra tänder. Om placken får sitta kvar blandas den med salter ur saliven och omvandlas till tandsten. På den hårda och ojämna ytan av tandstenen samlas lätt ny plack. Plack kan vi själva få bort med tandborste och tandtråd. Tandsten måste avlägsnas av utbildad personal.

Plack består till stor del av bakterier och förorsakar lätt en inflammation i tandköttet. Inflammerat tandkött är rött, ömt och svullet och blöder lätt när man t.ex. borstar tänderna. De flesta vuxna har då och då tandköttsinflammation (gingivit) vid någon tand. Ofta går dock inflammationen att få bort med noggrann tandhygien.

Om inflammationen inte sköts uppstår fickor under tandköttet, i vilka tandsten och bakterier kan ta sig in och förorsaka en kronisk inflammation. Ju djupare fickorna i tandköttet blir desto längre in kommer bakterierna.

Bakterierna angriper och bryter så småningom ner de kollagenfibrer som fäster tanden vid käkbenet. Också benet kring tänderna angrips. Samtidigt drar sig ofta tandköttet bakåt så att tandbenet blottas och tänderna ser längre ut. Tänderna blir lösa och lossnar så småningom helt. Hela förloppet kan dock ta många år.

Vad kan man göra för att undvika tandlossning?

För att förebygga tandlossning är det viktigt att dels själv hålla tänderna fria från plack, dels tillräckligt ofta låta en tandläkare eller munhygienist skrapa bort tandstenen.

En bra tandhygien går ut på att två gånger om dagen noggrant borsta tänderna med en mjuk borste och regelbundet använda tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborstar.

Om man märker att tandköttet blöder ska man gärna använda tandtråd ännu flitigare och uppsöka sin tandläkare om man inte får tandköttet friskt på egen hand.

Tandsten och plack som tagit sig in under tandköttet kan man inte avlägsna själv.

Vad kan tandläkaren göra?

Om tandstenen och bakteriebeläggningen tagit sig in under tandköttet måste de tas bort av en tandläkare eller en tandhygienist. Om tandköttsfickorna blivit djupa kan det krävas en operation.

Rengöringen kräver ofta flera besök hos tandläkaren. Under behandlingens gång får man hemma skölja munnen med ett bakteriedödande medel efter varje tandborstning.

Om bakterierna fås bort ordentligt läker tandköttet inom några månader, fickorna försvinner och tandköttet sluter igen tätt om tanden. Den skada inflammationen gjort på ben och stödjevävnad blir dock bestående.

Om parodontiten gått tillräckligt långt går tänderna inte längre att rädda, utan måste ersättas med t.ex. implantat eller protes.

Läs mera om vilka alternativ som finns när egna tänder måste ersättas med konstgjorda
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan