Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Inflammation och infektion – skillnaden mellan

Från 2010
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bildtext MRSA-infektion i huden
Bild: YLE/Wikimedia

Vad är skillnaden mellan infektion och inflammation? Doktorn svarar.

En inflammation är en vävnadsreaktion till följd av en biologisk, kemisk eller mekanisk retning. Utmärkande för ett inflammerat område är att det svullet, rött, ömt och varmt. Ibland, som t ex vid en inflammerad reumaled, förekommer också nedsatt funktionsförmåga.

I ett inflammerat område är blodförsörjningen livligare och blodkärlens genomsläpplighet större. Utmärkande för ett inflammerat område är också att där finns mycket antiinflammatoriska celler, som dragits till platsen för att ta hand om inflammationen.

Inflammationer kan t ex lindras med anti-inflammatoriska värkmediciner eller kortison.

Ordet infektion betyder att åkomman förorsakas av en bakterie, ett virus eller en svamp.

En bakterieinfektion kan t ex vara ett varande sår, en virusinfektion t ex en förkylning och en svampinfektion t ex fotsvamp.

Oftast, men inte alltid, är ett infekterat område också inflammerat. Också vid en infektion aktiveras kroppens eget försvarssystem och t ex mängden vita blodkroppar ökar.

Bakterieinfektioner kan botas med antibiotika, svampinfektioner med svampmediciner och mot virusinfektioner finns speciella virusmediciner, som t.ex. herpes- och influensamediciner.

Egentligen hör också svamp- och virusmediciner till gruppen antibiotika, också om vi inte alltid kallar dem så. Ordet antibiotikum kommer från grekiskans anti = mot och bios = liv och är alltså ett medel mot levande organismer, som bakterier, virus och svampar.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan