Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Herpes – skillnaden mellan mun- och genital-

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Herpes kan ge blåsor kring munnen
Bild: ©iStockphoto.com/artefy

Vilken är skillnaden mellan den herpes man får på läppen och den man får i underlivet? Kan herpes på läppen smitta till underlivet vid oralsex och vice versa? Kan man få herpes på t.ex. fingret om man petar på en blåsa?

Läppherpes förorsakas normalt av viruset herpes simplex 1 och genitalherpes av herpes simplex 2. Det är frågan om två olika virus, som båda hör till gruppen herpesvirus, dit också de virus som förorsakar t.ex. vattkoppor och mononukleos hör.

Viruset kan smitta från mun till underliv eller från underliv till mun. I mellan 10 och 20 procent av fallen hittar man herpes simplex 1 i underlivet eller herpes simplex 2 på läppen.

I princip kan man få en herpesinfektion var som helst på kroppen. God handhygien är viktig för att viruset inte ska spridas. På fingrarna kan viruset förorsaka smärtsamma bölder.

En herpesinfektion i ögat kan förorsaka en hornhinneinflammation och kräver besök hos en ögonläkare.

Hos atopiker kan infektionen ibland förorsaka utbredda utslag, s.k. eczema herpeticum, främst i ansiktet och på huvudet. Ett obehandlat eczema herpeticum kan vara ett livshotande tillstånd. Infektionen sköts med virusmedicin i tablettform.

Då patienten, oftast som barn, smittas av herpes simplex 1 kommer ibland de första blåsorna i munnen och i svalget. Då viruset senare aktiveras sätter sig blåsorna oftast på läppen.

Primärinfektionen vid herpes simplex 2 uppstår oftast på könsorganen, men kan senare ge upphov till blåsor också på skinkan och vid korsryggen.

I samband med den första infektionen kan också allmänsymptom som feber, huvudvärk och muskelvärk förekomma. I sällsynta fall kan viruset förorsaka en allvarlig herpesenkefalit (hjärninflammation).

Viruset kan bli kvar i kroppen i inaktiv form. Hos många som smittats med herpesvirus aktiveras viruset då och då och ger upphov till nya blåsor. Fysisk eller psykisk stress, förkylningar, sol och menstruationer kan vara faktorer som utlöser en ny infektion.

Virusmedicin i tablettform lindrar symptomen och förkortar sjukdomsförloppet. Medicinen kan också tas i förebyggande syfte, t.ex. inför resor eller om infektionerna är täta.

Herpes kan smitta också när viruset är latent, även om smittan vanligen sprids från synliga blåsor.

Herpes kan smitta från mor till barn under förlossningen. Om den blivande mamman har en aktiv herpesinfektion när det är dags att föda förlöser man babyn med kejsarsnitt.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan