Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Bröstsmärta

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Ibland är det svårt att skilja på halsbränna och smärta från hjärta eller blodkärl
Bild: Svenska YLE / Miiku Lehtelä

Kvinnlig patient har tidigare haft problem med halsbränna och har nu några nätter vaknat av en fruktansvärd smärta under bröstbenet. Smärtan känns i buken, ryggen, svalget och halsen. Det känns som en konstig, strålande känsla. Patienten har stigit upp och druckit ett glas mjölk, vilket lugnat smärtan. Har denna smärta något med magsyran att göra?

Det kan vara frågan om en refluxesofagit, dvs en inflammation i matstrupen (esofagit, esofagus=matstrupe), förorsakad av att surt magsäcksinnehåll åker upp i matstrupen (reflux) och irriterar dess slemhinna. En redan inflammerad och sjuk matstrupe kan krampa och värka då den ytterligare retas av surt maginnehåll.

Det att smärtan lugnar ner sig av mjölken, som neutraliserar och späder ut det sura maginnehållet, tyder på en refluxesofagit. Likaså det faktum att anfallen kommer nattetid, eftersom magsäcksinnehållet lättare åker upp i matstrupen då man ligger ner.

Refluxesofagit och esofagusspasm (kramp i matstrupen) är de vanligaste orsakerna till bröstsmärta, också om smärtan inte brukar vara så svår som i lyssnarens fall.

Men den smärta som patienten känner kan också bero på allvarliga sjukdomar i t.ex. hjärta eller aorta (stora kroppspulsådern).

Patienten borde uppsöka en läkare som kan utesluta hjärt- och kärlsjukdomar, men också få en gastroskopiundersökning gjord för att få veta hur matstrupen mår.

Förutom att smärtanfallen naturligtvis är obehagliga och borde åtgärdas kan en obehandlad refluxesofagit så småningom leda till att matstrupens slemhinna förändras (man talar då om Barrets esofagus), vilket medför en ökad risk för cancer.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.