Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hallux valgus

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Hallux valgus

Hur går en hallux valgus-operation till? En kvinnlig lyssnare skall opereras för hallux valgus och läkaren har sagt att om operationen misslyckas måste en steloperation göras. Är det vanligt att operationerna misslyckas? Hon hoppas kunna ge sig ut på joggingturer när tån väl är frisk.

Hallux betyder stortå och valgus utåtvänd, dvs. vänd bort från kroppens mittlinje. Vid hallux valgus böjer sig stortån mot de andra tårna, ibland så mycket att den hamnar ovanpå tå nummer två. Knölen vid stortåns basled blir förstorad och öm.

Hallux valgus börjar med att det främre fotvalvet plattas ut och blir bredare. Stortån börjar sedan vinklas utåt (mot intilliggande tå). Snedställningen gör att avstampen vid gång försvåras och foten belastas fel, vilket kan leda till värk i fot, vrist och ben. Stortåns basled (leden mellan tå och mellanfotsben) blir instabil eller mindre rörlig.

Den utstickande ledknölen irriteras lätt då den skaver mot skon. Knölen blir röd och öm och ledens slemsäckar (bursor) inflammeras. Skavsår och förhårdnader uppkommer lätt.

Benägenheten att få hallux valgus är troligen ärftlig. Det finns inga klara bevis för att trånga och spetsiga skor förorsakar förändringen, men rätt sorts skor kan minska risken och göra att sjukdomen utvecklas långsammare.

Hallux valgus ses ibland i samband med reuma.

Stadiga och rymliga skor med låg klack är ofta det första behandlingsalternativet vid hallux valgus. Ett inlägg som lyfter fotvalvet mellan stortån och lilltån kan också hjälpa, liksom tryckavlastande ringar som sätts över ömma knölar.

Om patienten trots bra skor och fotinlägg fortfarande har stora besvär kan det bli aktuellt med en operation. Enbart av kosmetologiska orsaker opereras inte hallux valgus.

Operation

I den kirurgiska litteraturen finns över 130 olika metoder beskrivna för hur hallux valgus kan åtgärdas. Hur operationen skall utföras bestäms individuellt för varje patient, beroende på ålder, symptom, vad röntgenbilderna visar och vilka operationsmetoder den opererande läkaren är van att använda. Gemensamt för operationerna är att strävar till att minskar bredden på mellanfoten och räta upp stortån.

Vid lindrig eller medelsvår hallux valgus väljer man ofta s.k. Chevronosteotomi (osteotomi = kapning av ben), då man tar bort en kilformad bit ur mellanfotsbenet så att stortåns basled får plats att flyttas närmare lilltån. Benet kan fixeras med hjälp av en skruv.

På äldre personer görs ofta en s.k. Kellers operation, där man slipar ner den utstickande knölen och tar bort den del av det basala stortåbenet som är närmast basleden.

Den steloperation (artrodes) som läkaren pratade om innebär att man tar bort ledbrosket och opererar leden så att den blir rak och stel. Artrodes används t.ex ibland vid svår reuma. En stelopererad led värker inte, men klarar heller inte av några joggingturer.

Steloperation görs vanligtvis bara om leden mår riktigt dåligt eller om någonting går helt på tok. De flesta hallux valgus-operationer lyckas bra och patienten blir efter ingreppet besvärsfri.

Operationen kräver dock att patienten tar aktiv del i eftervården. Foten skall t.ex. lindas på ett speciellt sätt i upp till 6 veckor efter ingreppet. Tåleden skall börja tränas upp så fort stygnen har tagits bort och specialskor användas så länge foten är svullen.

Efter ca 4 månader borde tån vara helt återställd och patienten kunna börja jogga igen.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan