Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Artros i axeln – posttraumatisk

Från 2010
Uppdaterad 17.04.2013 13:53.
Cykling

60-årig man cyklade för 13 år sedan omkull och har nu fått diagnosen posttraumatisk artros i axelleden, vilket han gärna vill ha en förklaring till. Hans läkare har pratat om en ny axelled, men patienten har för tillfället inga problem med sin axel och undrar om operationen ändå skall göras.

Diagnosen artros (förslitning) betyder att axelns ledbrosk är utnött. Artros kan uppstå i alla våra leder och är vanligtvis åldersbetingat.

Artros kan också uppkomma till följd av ett trauma, vilket läkaren tydligen har misstänkt eftersom han gett diagnosen posttraumatisk artros. Det är dock inte alltid så lätt att veta om en artrotisk förändring härstammar från en 13 år gammal olycka eller är en normal åldersförändring.

Ifall patienten inte har besvär av sin axel skall man definitivt inte byta ut axelleden nu. Att sätta in en ny axelledsprotes är ett stort ingrepp, med en rehabiliteringstid på ett halvt år. Om axeln börjar ge symtom kan en protes tas upp till ny diskussion, men det är också mycket troligt att patienten kan leva resten av sitt liv med sin egen axelled.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.