Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ryggont – varför hugger det till när man skrattar?

Från 2010
Uppdaterad 17.04.2013 13:53.
Skratt och smärta

Kvinna på 50 år har problem med ryggen och höften. När hon skrattar, nyser eller hostar får hon stötliknande och huggande smärtor som får hela kroppen att dra ihop sig. Vad är det frågan om?

Den huggande smärtan i rygg och höft kommer av ett diskbråck som ploppar ut och stöter till en nerv då lyssnaren hostar eller skrattar. Nerver är mycket känsliga för beröring.

Den bakomliggande orsaken till diskbråcket är en degeneration (förslitning) i någon av diskarna i ländryggen, antagligen vid fjärde eller femte ländryggskotan (L4 eller L5), vilka är de ställen som vanligen drabbas i åldern 50 år och uppåt.

Vid diskbråck pressas det mjuka innehållet i disken ut genom ett svagt ställe i det hårdare höljet och kan då bukta in i ryggmärgen eller trycka på en nerv. Den smärta som då känns är beroende på var prolapsen uppkommer och vilken nerv som irriteras.

Med en klinisk undersökning kan en läkare få reda på var diskbråcket eller mellankotsskivans slitage finns. Efter det kan en vanlig röntgenundersökning göras för att se om kotan är sned, om det finns broskbildningar i facettlederna (som förbinder kota med kota) eller synliga slitage. I en magnetundersökning ser man om disken trycker på en nerv.

Själva slitaget går inte att åtgärda. Däremot kan man hjälpa ryggen och minska besvären genom att träna upp ryggens och magens muskler. Ju bättre skick musklerna är i desto bättre kan de stöda upp ryggen. Rätt gymnastikprogram kan man få av en fysioterapeut. Med rätt träning borde lyssnaren i framtiden kunna både skratta och nysa utan att det gör ont.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.