Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Bakers cysta (cysta i knävecket)

Från 2010
Uppdaterad 24.02.2016 20:48.
Magnetresonansbild av knä med Bakers cysta.
Bildtext Magnetresonansbild som visar Bakers cysta.

Vad är Bakers cysta? undrade en läsare.

Ortopeden svarar:

Bakers cysta, som fått namn efter den brittiska kirurg, William Morrant Baker, som först beskrev den, är en vätskeansamling i knävecket. Cystan innehåller ledvätska från knäleden och kan bli upp till 10 x 5 cm stor.

Barn kan få en Bakers cysta utan en bakomliggande orsak. Cystan brukar oftast försvinna av sig själv inom loppet av ett par år. Om cystan inte försvinner spontant eller om den förorsakar värk eller stör rörelseförmågan kan den opereras bort.

Hos vuxna är en Bakers cysta alltid ett tecken på att knäleden inte mår bra. Bakomliggande orsaker kan vara t.ex. artros, en meniskskada eller en ledinflammation. Cystan uppstår då ledvätska som bildats i den sjuka knäleden pressas ut i knävecket.

Hos vuxna ska en Bakers cysta alltid föranleda en undersökning av knäleden, för att hitta den bakomliggande orsaken. När grundsjukdomen åtgärdats brukar cystan försvinna. Om cystan förorsakar besvär eller smärta kan den också punkteras.

Ibland kan cystan spricka och ge symptom som liknar dem vid djup ventrombos (blodpropp), dvs. smärta och svullnad i vaden. En sprucken Bakers cysta kräver ingen behandling, men det är viktigt att låta undersöka benet för att fastställa om symptomen kommer från en rupterad cysta eller från en blodpropp, vilket i så fall kräver vidare undersökning och behandling.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.