Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Puls – snabb (takykardi)

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

En äldre man har en vilopuls på ca 100. Hans läkare har förklarat att den höga pulsen beror på hans nedsatta lungfunktion. Han undrar hur detta hänger ihop. Hjärtat är friskt.

Blodet pumpas från hjärtat till lungorna, där det syrsätts, innan det åker tillbaka till hjärtat för att pumpas ut i resten av kroppen, dit det transporterar bl.a. just syre.

Om syreupptaget i lungorna inte fungerar som det ska försöker hjärtat kompensera syrebristen genom att slå snabbare och på så sätt ändå få tillräckligt mycket syre ut till kroppens organ. En nedsatt lungfunktion kan alltså förorsaka en förhöjd puls.

Samma mekanism ses vid anemi. Också då slår hjärtat snabbare för att kunna förse kroppen med tillräckligt mycket syre. I det fallet beror inte syrebristen på att lungorna är lata, utan på att det finns för lite hemoglobin i blodet. Det är hemoglobinet i de röda blodkropparna som har som uppgift att binda syret i lungorna och föra ut det till kroppens vävnader.

Det finns också andra sjukdomar som kan ge en förhöjd puls och som borde uteslutas, t.ex. hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln). Pulsen kan också, förutom naturligtvis vid fysisk ansträngning, stiga vid feber, ångest, rädsla och nervositet samt vid olika hjärtsjukdomar.

Snabb puls i förening med plötslig andnöd kräver ofta akut utredning.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan